2024. március 28., csütörtök

Néptánc, kézművesek, hagyományőrzők

Maksa Zoltán és a gödöllői színi társulat is vendégszerepel az idén Királyhalmon

A királyhalmi Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben igen tartalmas, sokrétű munka folyik a nagyszámú szakcsoport keretein belül, amelyeknek összességében több mint ötven tagja van. Az egyesületben működik néptánc szakcsoport, amelynek két alosztálya van, a Venyige és a Pitypang – meséli Pécs Blanka elnök, aki az egyesület irányítását 2013-ban vette át elődjétől, Tolnay Ilonától.

Pécs Blanka (Fotó: Molnár Edvárd)

Pécs Blanka (Fotó: Molnár Edvárd)

A Venyige az idősebb gyerekeket tömöríti, a tagok középiskolába indulva kirepültek, de úgy néz ki, sikerül négy párt megtartani, ők folytatják a munkát. Az elnök asszony szerint kár lett volna, ha megszűnik ez a csoport, hiszen szép eredményeket értek el. A néptánccsoportoknál nemrégiben történt oktatócsere. A korábbi oktatók túlterheltsége miatt a gyerekeket a horgosi Szécsi Zsolt vette át.

– Úgy néz ki, sikerült megtalálni a közös hangot, heti két alkalommal vannak próbák – mondta Pécs Blanka.

A kórus szakcsoportnak is két alosztálya van, a Parlandó asszonykórus és a Vinea Regis gyermekkar. A felnőttcsoport az idén befejezi a munkát, ezért ők szeretnének az év folyamán egy leköszönő kórustalálkozót szervezni, ennek finanszírozására a városnál pályáznak majd.

A modern tánccsoport régóta működik, szép eredményeket érnek el, aktívan tevékenykedik. Van irodalmi szakkör is, ezt az egyesület az iskolával közösen működteti, azok kerülnek be, akik fogékonyak az irodalom iránt. A kézműves szakcsoport is egyre aktívabb, nemrégiben a munkájukban újításokat vezettek be. Ennek értelmében a havi négy összejövetelből három esetben a hagyományos kézművességgel foglalkoznak, egy alkalommal pedig vendéget hívnak.

Egy új szakcsoporttal bővül nemrégiben az egyesület, ők a hagyományőrzők. Ez valójában a borászokat foglalja magában, akik az egyesület műsoros estjein, megmozdulásain részt vesznek borkóstolással, mesélnek a borászatról, de amikor szükség van rá, akkor segítenek is, így például az adventi időszakban forralt borral járultak hozzá a rendezvények sikeréhez.

A tavalyi év folyamán az egyesület három pályázaton jutott pénzeszközökhöz. A kézművesek egyhetes tábort szerveztek, amelynek keretében a részvevők megismerkedhettek a nemezelés, pergamenezés, hímzés és szalmafonás rejtélyeivel. Pályázati pénzből szervezték meg a Határtalanul néptánctalálkozót, amelyen a környező települések csoportjai léptek fel a házigazdák mellett, és egy irodalmi pályázatuk is sikeres volt, ennek keretében decemberben egy irodalmi délutánt tartottak.

A királyhalmi művelődési ház, amely a legtöbb rendezvénynek otthont ad (Fotó: Molnár Edvárd)

A királyhalmi művelődési ház, amely a legtöbb rendezvénynek otthont ad (Fotó: Molnár Edvárd)

Ami az idei évi terveket illeti, az egyesület februárban farsangi rendezvénnyel készül, majd március 15-én a helyi Petőfi Sándor iskola napját ünneplik meg. Tekintve, hogy egy név alatt működik a királyhalmi, a hajdújárási és a noszai iskola, ezt felváltva szervezik. Idén a királyhalmiakon lesz a sor, a műsor ezúttal nem annyira a forradalmiság, inkább a hazaszeretet köré szerveződik.

Március 12-én színházi program várja a királyhalmiakat, a gödöllői színi társulat ugyanis a Vörös bestia című előadással vendégszerepel majd, ezt megelőzően, február folyamán pedig Maksa Zoltánnak lesz egy műsoros estje.

Az egyesület szervez az idén húsvéti ünnepséget is, áprilisban megemlékeznek a magyar költészet napjáról, májusban az anyák napjáról, illetve a falunapi ünnepségen is fellépnek. Júniusban az iskolai évzáró és ballagás ad fellépési lehetőséget a csoportoknak, augusztusban a szamárverseny következik. Szeptemberben ismételten szeretnék megszervezni a kézművestábort, majd decemberben a hagyományos betlehemezés következik. A néptáncosokra az idén több vendégszereplés is vár, így például fellépnek majd a Gyöngyösbokrétán – mondta el Pécs Blanka.