2024. április 25., csütörtök

Gáz van Fehértemplomban

A DP és a VSZL képviselői könnygázgránátról beszélnek, a haladókat viszont borssprayről

A koszovói parlamentben jellemző divatot a fehértemplomi politikusok is átvették, és a községi-képviselő testület rendkívüli ülésén könnygázgránáttal – vagy borssprayjel – fokozták a kedélyeket.

Ez az állítás a Demokrata Párt és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselőitől ered, akik a Szerb Haladó Pártot vádolták meg a támadással. Utóbbi megcáfolta az állításokat, mondván, hogy a DP és a VSZL támadott képviselőikre. Akárki is támadott akárkire, vagy akármivel, a rendkívüliként összehívott ülést végül megtartották és leváltották az eddigi községi vezetést. Az új hatalom az SZHP köré tömörül, az új polgármester pedig az SZHP politikusa, Darko Bogosavljević.

Željko Crnogorac, a DP helyi szervezetének vezetője volt az, aki először állt a nyilvánosság elé az állítással, hogy az SZHP képviselői könnygázzal próbálták megakadályozni a demokraták és a ligások résvételét a kkt ülésén. Sandra Ristić, a VSZL képviselője megerősítette az állítást. Azt is elmondták, hogy a haladók biztonsági embereket alkalmaztak, akik megakadályozták, hogy a DP és a VSZL képviselői bejussanak a kkt épületébe. A politikusok értesítették a helyi rendőrséget, azok azonban nem reagáltak és nem mentek a helyszínre.

A rendkívüli ülést az SZHP kezdeményezte. Fehértemplomban eddig a DP és a VSZL, valamint az Egységes Szerbia koalíciója volt hatalmon. Az ESZ helyi elnöke a közelmúltban átigazolt az SZHP-be, ezt követően kezdeményezték a községi hatalom átalakítását.

A DP és a VSZL központi vezetősége az SZHP-t ítélte el a történtek miatt, az pedig az előbbi két pártot. Nebojša Stefanović belügyminiszter, az SZHP politikusa szerint könnygázgránátot senki nem dobott a képviselőkre Fehértemplomban. Az igaz, hogy amikor a polgárok egy csoportja megpróbált erőszakkal bejutni az épületbe, valaki borssprayjel fújt arcukba, magyarázta Stefanović, mondván, hogy a helyszínen készült felvételek, valamint a szemtanúk elmondása alapján a rendőrség hamarosan azonosítani fogja a borsspray-t bevető személyt.

Az épületbe erőszakkal bejutni próbáló személyek a DP és a VSZL pártszimbólumait viselték magukon, véli tudni a miniszter, aki egyébként meg van róla győződve, hogy nem történt olyan jellegű incidens, amely miatt indokolt lett volna rendőrség közbelépése. Minek ment volna a helyszínre a rendőrség, ha nem a polgármester hívta őket, fűzte hozzá a belügyminiszter.