2024. március 29., péntek

A központi bank már lépett!

Az ügyviteli bankok is csökkenthetik a kamatokat

A Szerb Nemzeti Bank igazgatóbizottsága a minap ismét csökkentette a banki irányadó alapkamatot, amely immár 4,5 százalékos szintre csúszott. Csupán 2015 folyamán a központi bank hét alkalommal nyomta lejjebb az irányadó kamatot, a korábbi 8 százalékpontról a jelenlegi 4,5-re. Mindezek tükrében megteremtődtek a feltételek arra, hogy az ügyviteli bankok is lépjenek, és csökkentsék a lakossági hitelekre számolt hasznukat – jelentette ki tegnap Jorgovanka Tabaković bankkormányzó.

Mint részletezte, a múlt évben komoly vizsgálat alá vetették a hazai pénzintézeteket, és az eredmények arra engednek következteni, hogy a szerbiai bankszektor stabil, a bankok magasan feltőkésítettek, és a likviditásukkal sincs gond.

– Se többet, de kevesebbet nem vár el az SZNB a pénzitézetektől. Tevékenységüket a jövőben is a haladás és a hosszú távon fenntartható és stabil ügyvitel kell hogy jellemezze – részletezte Tabaković asszony.

A piaci feltételekhez való alkalmazkodás határozza meg a jövőben a pénzitézetek eredményeit és piac helyezkedését, függetlenül nagyságától, tőkerészesedésétől.

– A hazai pénzügyi szektorban nincsenek kis vagy nagy bankok, de a hazai vagy a külföldi megkülönböztetés sem lényeges. Az a fontos, hogy a bankszektor stabil maradjon – mondja a bankkormányzó.

Beigazolódtak azok az állítások – teszi hozzá –, hogy a pénzügyi szektor stabilitása és a pénzügyi likviditás  elérhető volt a piaci játékszabályok tiszteletben tartásával is, és nem kizárólag az állam beavatkozásával, vagyis nem mástól várták a problémák megoldását.

A Szerb Nemzeti Banknak mindezek az aktivitásai és céljai a jövőben is megmaradnak, és ugyanez követelhető a pénzügyi szektor valamennyi képviselőjétől: a hitelvonalak minőségi javítása, a kamatpolitika átgondolása, a gazdaság fejlesztésének támogatása. Mindez hozzájárul a gazdaság fejlődéséhez.

A jövőre vonatkozóan is vannak komoly tervek. Az egyik az árak stabilitásának megtartása, a másik nagy kihívás pedig a problematikusnak nevezett hitelek rendezése lesz – tette hozzá Tabaković asszony.