2024. április 16., kedd

A vagyon-visszaszármaztatás eddigi eredménye

Újvidéken 322 objektumot és 32,7 hektár szántóföldet adtak vissza

Bár a vártnál lassabban halad Szerbiában az elkobzott vagyon visszaszármaztatása a volt tulajdonosoknak, illetve azok törvényes örököseinek, mégis tapasztalható haladás. Az utóbbi hónapokban többen is visszakapták elvett lakásukat, házukat, üzlethelyiségüket, vagy földjüket. A restitúciós törvényben meghatározott határidő a kérvények átadására 2014. március 1-jével lejárt. Az elkobzott vagyon visszaigénylésének előfeltétele sok esetben a volt tulajdonos(ok) sikeres rehabilitálása. Ami nem kis zökkenőkkel történik, de a tapasztalatok szerint folyamatos. A legtöbb esetben a bíróságok a kivégzettek esetében az ártatlanság és az ítélet nélküli kivégzés bizonyítását kérik.

Pontos adatok arra vonatkozóan, hogy hányan indítottak rehabilitálási eljárást a bíróságok előtt, és hogy milyen számban fejeződtek be sikeresen a perek, nincsenek. Azt sem lehet tudni, hogy a rehabilitáltak utódai közül hányan követelték vissza az elvett vagyont. Arra vonatkozóan azonban már igen, hogy az elmúlt év végéig összességében hány házat, lakást, üzlethelyiséget, építkezési telket, erdőt, illetve szántóföldet adtak vissza volt tulajdonosaiknak. A visszaadást nehezíti ugyan a restitúciós törvény módosításának elhúzódása, holott Saša Janković köztársasági ombudsman lassan már egy évvel ezelőtt kérte a törvény módosítását, aminek köszönhetően a polgárok könnyebben juthatnának elkobzott vagyonukhoz. Vonatkozik ez elsősorban azokra a szántóföldekre, amelyek határrendezés alá estek, és most nehéz megállapítani melyek azok a földek, amelyeket vissza kell szolgáltatni.

A restitúciós ügynökség honlapján szerepelő adatok szerint eddig Belgrádban és Újvidéken adták vissza a legtöbb üzlethelyiséget, épületet, lakást és egyéb vagyont. A kimutatás szerint eddig Újvidéken összesen 322 objektumot (268 üzlethelyiséget, 27 lakást, 17 épületet, összesen 22.526 négyzetméter építkezési telket, valamivel több mint 9 hektár erdőt és 32,7 szántóföldet) kaptak vissza a volt tulajdonosok. A Dél-bácskai körzethez tartozó községek közül Szenttamáson hét üzlethelyiséget és 9 épületet, valamint 537 hektár földet adtak vissza. Temerinben mindössze 2 üzlethelyiség és 307 hektár szántóföld került vissza régi tulajdonosaikhoz, amiből 62 hektárt az egykori, járeki német evangélikus egyház jogutódaként a szerbiai evangélikus egyház kapott.