2024. április 17., szerda

Feljelentés a rádió miatt

Tavaly, december 19-én elhallgatott a Nagybecskereki Rádió. A konkrét megindokolás az volt, hogy december 17-én lejárt a műsorszórási engedélyük, és ezért kellett gyorsan dönteni a műsor leállításáról. A dolog hátterében viszont az van, hogy nem találtak gazdát, az önkormányzat pedig immár tovább nem lehet az alapítójuk. Ráadásul a részvényeik iránt sem volt érdeklődés. A formális ok nyilván jó ürügy volt arra, hogy megszüntessék a műsorszórást.

(Fotó: Kecskés István)

(Fotó: Kecskés István)

Azóta a vállalat ugyan formálisan még létezik, a még megmaradt 15 dolgozó kötelezően bejár még a munkahelyére. Munkafeladatuk viszont nincs. Ez a furcsa helyzet nyilván nem tart sokáig, és csaknem 37 év után valószínűleg már a napokban formálisan is felszámolják a rádiót, amely a szerb mellett magyar, román és szlovák nyelven is sugározott műsort.
Az ilyen végkifejlet komoly csapás a Közép-Bánátban élő polgárok tájékoztatása számára, mivel körzeti rádióról van szó.
Az ügy azonban a jelek szerint ezzel még nem zárul le. Akár a bíróság elé is kerülhet, miután Božidar Drinić, a Nagybecskereki Rádió egykori dolgozója bűnvádi feljelentést tett Ivan Francuski, a rádió ügyvezető igazgatója ellen. Beadványa szerint ugyanis ő volt az egyedüli egykori dolgozója a vállalatnak, aki benyújtotta igényét a részvényekre, de állítása szerint megfosztották ettől a jogától. Miután ugyanis a rádióban benyújtotta igényét, azt az ügyvezető igazgató nem továbbította a Privatizációs Ügynökséghez, hanem magához ragadta a döntéshozatalt, és elutasította az igénylését. A Szerbiai Újságírók Egyesülete (UNS) szerint is egyedül a Privatizációs Ügynökség dönthet arról, hogy kinek van joga a részvényekre, és ki nem jogosult rájuk, nem pedig a részvények kibocsátója.

Božidar Drinić 18 évet dolgozott a rádiónál. Az ügyvezető igazgató szerint viszont a rádió önállósulásától – 2005 óta – a neve nem szerepel a vállalat dolgozóinak a névsorán. Ezért szerinte nem is jogosult a vállalat ingyenrészvényeire. Addig a dátumig ugyanis a helyi lappal közös vállalatot alkotott a rádió. Az előállt vitának az lett a vége, hogy a kolléga bűnvádi feljelentést tett az ügyvezető igazgató ellen.

A Demokrata Párt tegnapi közleményében szégyenletesnek mondja, hogy az önkormányzat megengedte azt, hogy megszűnjön a rádió, amely több nyelven is sugárzott műsort, közvetítette a helyi parlament üléseit – most pedig továbbra is rész vállal abban, hogy végérvényesen felszámolják a vállalatot. A demokraták szerint a helyi hatalom ezzel is bizonytalanságban tartja az újságírókat.