2024. április 24., szerda

„Áldozatokból agresszort csinálnak”

Stanislava Pak: Nikolić a kilencvenes évek háborúi során ellenzékben volt

Tomislav Nikolić államfő a valamikori Jugoszlávia területén zajlott legutóbbi háborúban polgárként vett részt, mégpedig abban az időben a politikai ellenzékhez tartozott, jelentette ki Stanislava Pak, az államfő sajtótanácsadója.

Pak ezzel a kijelentésével Ante Kotromanovićnak, Horvátország leköszönő védelmi miniszterének üzent, mondván, hogy Nikolić a testvérháború idején semmiképpen sem tudott hatást gyakorolni a háború lefolyására, illetve arra, hogy az meddig tartson. Kotromanović ugyanis azt nyilatkozta szerdán, hogy Vučić, Nikolić és Dačić a volt Jugoszlávia területén zajló háború vezéregyéniségei voltak. – Ha már annyira szeretnének a múlttal foglalkozni, térjünk ki Jasenovacra is, a gyermektáborokra, a tömeges kényszerű átkeresztelkedésekre és a szerbek elüldözésére, a gyerekek és az idősek iránt elkövetett borzalmakra, arra, hogy a mai napig nem derítették fel az eltűntek kilétét – emelte ki Pak a Večernje novosti napilapnak adott nyilatkozatában.

Pak felhívta a figyelmet Nikolić azon kijelentésére is, miszerint Szerbia nem fordít pénz arra, hogy megtámadja Horvátországot. – A fegyverkezésről Horvátországban kezdtek el beszélni először. Érthetetlen, hogy amikor a régióban a polgárok anyagi gondokkal küzdenek, a fegyverkezésről beszélnek, de kijelentik, hogy nem lesz háború – mondta.

Szerbia országvezetése az együttműködést és a régió stabilitását tartja a legfontosabbnak, magyarázta Stanislava Pak, majd hozzátette, senki nem várhatja el, hogy a fegyvercsörgés hangjára Szerbia polgárai nyakát egy rönkre helyezi, hogy aztán megvárja a kivégzésüket. – Nem értem, mit szeretnének a provokatív kijelentésekkel elérni a horvát politikusok. Miért foglalkoznak folyamatosan a múlttal úgy, hogy az áldozatokat agresszorként mutatják be – tette fel a kérdést Pak.