2024. április 25., csütörtök

A Lego változtatott üzletpolitikáján az Aj Vejvej-botrány után

Megváltoztatta korábbi üzletpolitikáját a dán Lego cég: ezentúl nem firtatják, miért rendel valaki nagy mennyiségű játékkockát. Októberben Aj Vejvej kínai művész emlegetett cenzúrát, mert kockamegrendelését azzal tagadták meg, hogy nem adhatnak legót politikai célú alkotásokhoz.

Aj Vejvej a véleménynyilvánítás szabadságának témáját feldolgozó új művéhez használt volna legókockákat, de a megrendelését nem fogadták el. A Lego akkor vállalati politikájára hivatkozva közölte, hogy nem adnak legókockákat olyan projektekhez, amelyeknek „politikai célja" van. A kirobbant botrány nyomán legógyűjtő akció indult a művész új projektje számára a világ több múzeumában. A Lego eljárását Aj Vejvej cenzúrának minősítette, és emberi jogi csoportok is tiltakozásukat fejezték ki a dán cégnek.

A Lego kedden közleményben hozta nyilvánosságra, hogy ezentúl nem foglalkozik azzal, miért vásárol valaki a játékkockáiból. A cég nem említette meg konkrétan a kínai művész nevét az üzletpolitika megváltoztatásával kapcsolatban, csupán úgy fogalmazott: „a korábbi szabályok félreértésekhez vezethettek és következetlennek tűnhettek". A nyilvános projektekhez felhasznált legókockák vásárlóinak ezentúl csupán azt kell jelezniük, hogy nem a Lego támogatásával készült alkotásuk.

Aj Vejvej már korábban is használt legót műveihez: Nelson Mandela és további híres másként gondolkodók portréját készítette el a kockákból. Ősszel egy ausztrál galériában decemberben megnyíló kiállításához rendelt legókat. A kockagyűjtés eredményeként végül meg is tudta valósítani elképzelését.

A BBC News beszámolója szerint a kínai művész a Lego közleményére válaszul fotót töltött fel szerdán az Instagramra, amelyen egy kisfiú legókockákat erősít a hajára, szemöldökére, bajszára és szakállára. A fotó alatt egy mosolygós emodzsi szerepel az aiww, vagyis a művész nevének rövidítése mellett.