2024. április 19., péntek

A Marseille-i zsidó tanár szerint kiskorú támadója le akarta őt fejezni

A Marseille-ben bozótvágó késsel megtámadott zsidó tanár azt gondolta, nem éli túl a támadást, és meg van arról győződve, hogy a merénylő le akarta őt fejezni. „Mondtam neki, hogy ne üssön tovább, de ő csak folytatta, és akkor azt gondoltam, hogy nem élem túl” – mesélte Benjamin Amsellem, a marseille-i zsidó iskola tanára a La Provence című regionális lapban tegnap megjelent interjúban.

Az igazat megvallva, nem tudom, hogy fogok talpra állni ez után a szörnyű támadás után” – tette hozzá, azt is fontolóra véve, hogy ezentúl nem visel kipát a fején.

A hétfői utcai támadásban a 35 éves férfi a hátán és a kezén könnyebben megsérült, de kórházi ápolásra nem szorult. Az antiszemita tettét vállaló törökországi származású kurd kiskorú támadót a helyszíntől nem messze előállították, őrizetbe vételét tegnap 24 órával meghosszabbították. A 15 éves gimnazista, akinek korábban nem volt dolga a rendőrséggel, a kihallgatásakor azt mondta, hogy tettét Allah és az Iszlám Állam nevében követte el.

Fabrice Labi, a tanár ügyvédje szerint az ügyfele azt mondta: az volt a benyomása, hogy a fiú le akarta fejezni, de a bozótvágó kés nem volt elég feszes, nem volt tartása, s a férfit megvédte a dzseki, amelyet viselt. A támadó kifejezetten a tanár fejére próbált több csapást is mérni, aki a nála lévő Tórával védte magát.

Brice Robin, marseille-i ügyész azt mondta, a bozótvágó kés éle tompa volt, emiatt nem szenvedett a tanár súlyosabb sérüléseket. Szerinte egyértelmű, hogy előre megfontolt, antiszemita jellegű támadásról van szó. A gimnazista fiút nem tartották nyilván a titkosszolgálatok, az interneten radikalizálódott. Az ügyben először a helyi ügyészség vallási okokból elkövetett emberölési kísérlet és terrorizmus dicsőítése miatt indított eljárást, az ügyet azóta átvette a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege.

A 850 ezer lakosú dél-franciaországi városban 70 ezer zsidó él, a párizsi után a legjelentősebb franciaországi zsidó közösség itt található. A városban az elmúlt hónapokban ez volt a harmadik antiszemita támadás. (