2024. április 24., szerda

ENSZ: Világszerte 244 millióra nőtt a migránsok száma 2015-ben

Világszerte 244 millióra nőtt a migránsok száma az elmúlt évben, és ez a 15 évvel ezelőtti adathoz képest 41 százalékos növekedést jelent - számolt be kedden az ENSZ kétévente közzétett menekültügyi jelentésében.

A világszervezet adatai szerint 2000 óta 71 millióval emelkedett azok száma, akik önként vagy kényszerűségből egy másik országba költöztek.
Az ENSZ azokat a személyeket nevezi migránsoknak, akik nem a szülőhazájukban élnek.
Az összesített adatok szerint világszerte 20 millió ember kényszerült arra, hogy fegyveres konfliktus miatt elhagyja hazáját. Közülük a legtöbben Szíriából, Afganisztánból és Szomáliából indultak útnak.
A migránsok közel egyharmada, mintegy 76 millió ember él Európában, köztük 12 millióan Németországban és 9 millióan Nagy-Britanniában. A legtöbb migránsnak az Egyesült Államok ad otthont, körülbelül 47 millió embernek. Számuk Oroszországban 12 milliót, Szaúd-Arábiában 10 milliót tesz ki.
Jan Eliasson, az ENSZ főtitkár-helyettese azt mondta, az egyes országoknak olyan migrációs politikát kellene folytatnia, amely biztosítja az embereknek a határokon át történő biztonságos és rendezett mozgását. Emellett humanitárius segítségre van szükség, hogy könnyebbé váljon a menekültválság által súlyosan leterhelt országok, például Törökország, Libanon vagy Jordánia helyzete.
Ennek nyomán az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és további szervezetek arra szólították fel a nemzetközi közösséget, hogy további pénzügyi segítséget nyújtsanak Szíria lakóinak. 2016-ra 7,7 milliárd dollár áll a segélyszervezetek rendelkezésére. Ezt az összeget a szíriai polgárháború által sújtott, mintegy 22,5 millió szükséget szenvedő ellátására fordítják.
A dermesztő időjárás ellenére nem csökken az Európába érkező menekültek száma: szerdán 1238-an érkeztek a görögországi Leszbosz szigetére Törökországból. A pireuszi parti őrség adatai szerint decemberben összesen több mint százezren tették meg a veszélyes tengeri utat Görögországba.