2024. március 28., csütörtök

Tovább zuhan a kőolaj ára

Egy hétvége alatt tíz százalékot veszített értékéből

Az amerikai WTI könnyűolaj hordonkénti ára tegnap 31 dollár alá süllyedt, és emiatt még jobban erősödtek a világpiaci eladások. Ezzel a WTI ára 12 éves minimumra csökkent. A kőolaj értékének újabb zuhanása a túltelített piac, az erősödő dollár és az enyhe kereslet következménye.

A februári szállításra elkülönített WTI könnyűolaj hordonkénti ára az ázsiai piacon 87 centtel csökkent tegnap, azaz 30,54 dollárba kerül. Az európai piacon mértékadóként szolgáló északi-tengeri Brent könnyűolaj 98 centet esett tegnap, így hordója 35,57 dollárba került.

Legutóbb 2003 decemberében volt ilyen alacsony a WTI ára, akkor hordónként 29,66 dollárba került, a Brent hordója pedig 2004 áprilisában volt 29,66 dollár.
A nyers kőolaj ára 10 százalékot csökkent a múlt hétvégén, mivel a befektetőkön eluralkodott az aggodalom a globális piac telítettsége és a legnagyobb fogyasztó, azaz Kína gyenge érdeklődése miatt. A potenciális geopolitikai feszültségek, mint például Irán és Szaúd-Arábia konfliktusa, szintén bizonytalanságban tartják a kereskedőket.
Az világ kőolajipari tranzakciói amerikai dollárban történnek és a dollár erősödése következtében azon országok számára, amelyeknek gyengébb a valutája, drágább lett a fekete arany. Daniel Ang, a szingapúri Phillip Futures cég befektetési elemzője szerint a kőolaj világpiaci árának esése elsősorban a dollár erősödésének tudható be. Ang úgy véli, hogy akár 30 dollárral is csökkent a kőolaj ára, azon a szinten viszont nem valószínű a további esés.

Január 4-én az idei évet a Brent 37,64 dolláron, a pedig WTI 37,39 dolláron kezdte. A Societe Generale francia pénzintézet a Brent idei átlagárával kapcsolatos előrejelzését hordónként 11,25 dollárral 42,50 dollárra, a WTI esetében 9,25 dollárral 40,50 dollárra rontotta hétfőn.