2024. április 24., szerda

Marad a 4,5 százalékos banki alapkamat

Az országban mért évközi pénzhígulás a tervezett célkeret alatt alakul

A Szerb Nemzeti Bank igazgatóbizottsága tegnapi ülésén úgy döntött, hogy az irányadó banki alapkamat a továbbiakban is marad a 4,5 százalékos szinten, tekintettel a külföldi eseményekre, és hogy az előrejelzések szerint a következő időszakban is alacsony szinten tartható az infláció.

Az országban mért évközi pénzhígulás a Szerb Nemzeti Bank által tervezett célkeret alatt alakul, a gazdaság és a pénzügyi szektor képviselői  pedig még ennél is alacsonyabb inflációt jósolnak. Nem csupán egy-, hanem akár kétéves időtartamra is négy százalék alatti pénzhígulással számolnak.

Az SZNB sajtószolgálatának közleménye értelmében a döntés meghozatalakor az igazgatóbizottság tagjait a nemzetközi politikai viszonyok bizonytalansága, az Amerikai Központi Bank nemrégi kamatnövelése és a kínai vezető tőzsdéken tapasztalt értékvesztése vezérelték.

Hozzáteszik, az a tény, hogy a külföldi események nem voltak hatással a hazai gazdaságra azzal magyarázható, hogy eredményes volt az ország pénzügyi konszolidációja, jó a közfinanszírozás, jobb a beruházási légkör, valamint közelebb jutottak az egyensúlyhoz a külkereskedelmi mutatók – áll  a közleményben.

Egyébként az SZNB 2015 folyamán hét alkalommal csökkentette az irányadó banki alapkamatot a korábbi 8 százalékpontról a jelenlegi is érvényben levő 4,5 százalékpontra. Ennek köszönhető, hogy a banki hitelkamatok folyamatosan csökkennek, éledezik a hitelpiac, és a gazdasági tevékenység – állítja az SZNB sajtószolgálata.