2024. március 28., csütörtök

Van valami a levegőben

Ha az évet a kezdete alapján kell megítélni, a gazdasági szempontból egészen kockázatos, az elméleti megközelítés szempontjából azonban izgalmas és valószínűleg nagyon tanúságos lesz az idei esztendő. Példátlan, hogy az eddig eltelt néhány nap alatt többször is fel kellett függeszteni a kereskedést a kínai tőzsdén a hirtelen áresés miatt, és ez egyértelmű jele annak, hogy van valami a levegőben. Természetesen rengeteg mindennel magyarázhatnánk, mi miért történik, de lényegében azt is megállapíthatjuk, hogy semmi rendkívüli esemény nem történt. A Fed kamatemelése várható volt, a piac már jó előre, úgymond, beárazta. A kínai mutatókkal kapcsolatban szintén sejteni lehetett mindent, és a nyersanyag- és olajárak zuhanása sem újdonság. Még az észak-koreai robbantás sem lehet valódi és mélyreható oka annak a bizonytalanságnak, amely világszerte érezhető.

Létezik egy olyan tőzsdei szállóige, hogy amilyen a január, olyan lesz az egész év. Mindenesetre az alapos elemzésekben is csak arról olvashatunk, hogy egyelőre nem látszik még, hogy milyen trendek húzódnak meg a piaci mozgások mögött. Alig van tehát valamilyen biztos támpont az elemzésekben, azon kívül, hogy valószínűleg még egy globális gazdasági visszaesés esetén is folytatódik az a jól érzékelhető trend, hogy a korábban elmaradottként számon tartott területeken újabbnál újabb milliók emelkednek ki a mélyszegénységből. Ők azok, akik ugyan korlátozottan, de képessé válnak olyan termékek és szolgáltatások megvásárlására, amikről korábban nem is álmodtak. Elsősorban az okostelefonok és a különféle járművek gyártói, valamint az internetszolgáltatók kilátásai tekinthetők bíztatónak mindezek tükrében.

ÁTRENDEZŐDÉS

Ma már egészen biztosnak tűnik, hogy a teljes globalizációt és a világ fejletlen, elmaradott részeinek felzárkóztatását az internet gerjeszti, illetve a segítségével lehet megvalósítani. A Google szakemberei állítólag hamarosan elnindítják a Loon projektet, melynek lényege, hogy léggömbök segítségével az egész világ számára ingyen internet-hozzáférést biztosítanak. Ezzel párhuzamosan a Facebook tulajdonosa, Mark Zuckerberg is elindított egy ehhez hasonló kezdeményezést. Máris mintegy harminc afrikai, dél-ázsiai és dél-amerikai országban biztosítanak ingyenes internet-hozzáférést. Terveik szerint 2015-ben a szolgáltatást az egész világra kiterjesztenék. Emellett Greg Wyler, aki korábban a Google egyik vezető munkatársa volt, megalapította az OneWeb céget, mely a Virgin Galactic rakétájainak segítségével első körben 648 internetes műholdat juttat ki a világűrbe. Hosszú távon 2400 műholdat szeretnének üzembe helyezni, ami ingyenes internethasználatot biztosítana mindenki számára a világon. Valamennyi műhold súlya kevesebb lesz 150 kilogrammnál. Az első műholdakat a tervek szerint 2017-ben juttatják el rendeltetési helyükre.

Nyilván nem véletlen, hogy éppen most látnak üzleti fantáziát az ingyenes szolgáltatásban. Mindez valószínűleg ahhoz köthető, hogy a fejlődő országokban nagy tömegek emelkednek ki a mélyszegénységből, és ezáltal egyben fogyasztói célcsoportokká válnak. Ezeknek az embereknek a gyors, egyszerű és hatékony elérését az szolgálhatja, ha internet-felhasználóvá válnak. Ez van a levegőben: általános bizonytalanság és az ingyenes internethozzáférés megvalósulásának reménye.

TÖRTÉNELMI (SAKK)FIGURÁK

Olyan történelmi korban élünk, amikor – számos okra visszavezethetően – eljutottunk odáig, hogy a klasszikus értelemben vett európai népesség már nem képes reprodukálni önmagát sem. Sajnos félő, hogy ez már visszafordíthatatlanná vált, mert a fénykorában is csak öreg kontinensnek nevezett földrész politikusai – kevés kivétellel – egyfajta álomvilágban élnek. Kis túlzással közepes színészeknek tekinthetők, akik több-kevesebb sikerrel megpróbálnak valamiféle szerepet eljátszani. Az eredeti forgatókönyvírónak pedig lehet, hogy éppen ez a célja: figurákat mozgatni a történelem színpadán. Az ókontinens lakói most sok szempontból sorsfordító korszakban élnek. Az év végig talán kikristályosodik, hogy az európai döntéshozók megtalálják-e a súlyos gazdasági és társadalmi következményekkel fenyegető negatív spirál megfékezésének receptjét. A jelek arra utalnak, hogy az ebből eredő konfliktusok csak erősödni fognak. Ez viszont azért lehet jótékony hatással, mert felszínre hozza azokat a hamleti létkérdéseket, melyek az egész civilizáció alapértékeinek a megvédésével kapcsolatosak. Miközben nem szabad lemaradni sem, hiszen más régiók szédületes tempóban fejlődnek. A modern kori gazdasági versenyképességnek azonban a globálisan integrált gazdasági húzóágazatokon és az erős helyi gazdaságon kell alapulnia. A globális-lokális kettőség nem jelent szükségszerűen antagonisztikus ellentétet. Számos példa mutatja, hogy éppen ellenkezőleg: kölcsönösen erősítik és kiegészítik egymást.