2024. április 18., csütörtök

Kevés pénzből tudományos előadások

A Vajdasági Magyar Mérnökök és Műszakiak Egyesülete éves terveiről – A gépészmérnökök azonnal munkába állhatnak

A Vajdasági Magyar Mérnökök és Műszakiak Egyesülete tegnap tartotta első ez évi ülését, amelyen Szegedi Attila okleveles építőmérnök, magiszter a Nemzeti Együttműködési Alap szakmai pályázatait ismertette. Prof. dr. sci. Nyers Józseffel, az egyesület elnökével az idei évi tervekről beszélgettünk. Az egyesületet egyébként 2001-ben alapították, mintegy 120 tagja van.

– Minden hónapban új előadót hívunk az üléseinkre, ez az idén sem lesz másként. A tegnapi előadás is nagyon aktuális volt, a pályázatok írása és a pályázási lehetőségek mindenkit fokozottan érdekelnek. Emellett a már hagyományosnak mondható, a megújuló energiaforrások kiaknázására épülő Expres című szimpóziumra ebben az évben április elsején kerül sor. Reményeink szerint az idén is a városháza díszterme ad majd otthont ennek a rangos találkozónak. Emellett természetesen folyamatosan próbálkozunk a pályázatokkal az egyesület fenntartása céljából, de túl nagy adakozási kedv nincs. A működésre mindössze 20 000 dinárunk van, ami nagyon-nagyon szerény összeg – magyarázta Nyers József.

Kérdésünkre, miszerint milyen gondokkal küszködik ez a szakma, Nyers elmondta, mint mindenhol, itt is a legnagyobb gond a pénzhiány. Érdeklődő és igény lenne a megújuló energiák kiaknázására, a hőszivattyúk, a napkollektorok kapcsán is nagy az érdeklődés, de anyagi eszközök hiányoznak, kevés a megrendelő.

A továbbképzések, szakmai utazások kapcsán az egyesület elnöke kiemelte, sajnos erre nem tudnak pénzt szerezni. Amennyiben meghívják őket, elsősorban magyarországi szervezetek, akkor saját költségen el lehet utazni, de ilyen irányú támogatásra lehetősége nincs az egyesületnek.

– Nagyon gyengén állunk anyagilag. Ennek ellenére aktívak vagyunk, és érdekes előadásokat tartunk, illetve próbáljuk a fiatalokat bevonni a tájékoztató, de a tudományos jellegű előadásokba is. A középiskolás korosztály ugyan meghallgatja az előadásokat, de a komolyabb érdeklődést már az egyetemet, vagy a Bsc fokozatot befejező diákok mutatnak. Jelenleg is van néhány végzett hallgató, akik doktoranduszként is jeleskedik majd a későbbiek folyamán. Ez a szakma, főleg a gépészmérnökök, nagyon keresettek, kevés végzett gépész van, így senki sincs az egyetem befejezését követően munka nélkül. Néhányan végzik el évente, nem tömegesen, de nyílnak gy