2024. március 29., péntek

Tavasszal kezdődik a központ építése Óbecsén

Vuk Radojević óbecsei polgármester a helyi tévének nyilatkozott a várható idei beruházásokról

Nagyívű tervekről számolt be évértékelő tévéinterjújában Vuk Radojević óbecsei polgármester, a várható beruházásokról, az aktuális szociális támogatásokról mintegy 70 percen át beszélt a TV Bečej új stúdiójában.

A község első embere szerint több évtizedes adósságot törlesztett azzal az önkormányzat, hogy az elmúlt évben jelentős pénzösszeget fordított az útinfrastruktúra fejlesztésére, ráadásul úgy, hogy ez a községnek egy fillérjébe sem került: a 150 millió dinárból a kormány és a Szerbia Utai Közvállalat támogatásával sikerült felújítani a Szójagyári utat, megépült a körforgalom, megújult a Szenttamási és a Péterrévei út városon belüli része, de kiaszfaltozták a Kisbosznia és a Šištak peremvárosi részek több utcáját is. Kiemelte, hogy arra az év végén bevezetett támogatásra, melynek köszönhetően ingyenesek lettek a korábban fizetős szakorvosi vizsgálatok az egészségházban, az idén is számíthatnak a betegek, a 3. és 4. gyermek óvodai illetékét és az első gyermek után járó egyszeri támogatást is vállalja az idén az önkormányzat, ahogy a 65 felettiek is ingyen buszozhatnak a község területén.

Igazgatóváltás történt a Tiszamente Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft. élén, amelynek igazgatói székébe Fejes Zoltán került. Vuk Radojević erre az eseményre is kitért:

Nem csak a tér épül át, hanem a városháza is megszépül az idén (Fotó: Fehér Rózsa)

Nem csak a tér épül át, hanem a városháza is megszépül az idén (Fotó: Fehér Rózsa)

– Ez nagy sikert jelent, mert végre az óbecseiek kezébe került az a vegyesvállalat, amelyet Óbecse annak ellenére nem irányított, hogy többségi tulajdonnal rendelkezett benne. 2012 óta dolgoztunk ezen, és végre sikerült élnünk ezzel a jogunkkal. A Tiszamente eddig se munkatervet, se pénzügyi jelentést nem nyújtott be nekünk, és azt reméljük, hogy az idei évtől eredményesen fog működni a cég – jelentette ki a polgármester.

Bár a tavalyi évre ígérték a város központjának átépítését, erre várhatóan az idén kerül sor. December utolsó napján két szerbiai és egy olasz vállalat nyújtott be kivitelezői ajánlatot, a bizottság döntése után a győztes tavaszra nekiláthat a munkálatoknak. A tervek szerint ez 135 millió dinárba fog kerülni, amire banki kölcsönből teremti elő a pénzt az önkormányzat. Az év folyamán a községháza és a Városi Színház épületét is felújítják.

Ha tervekről van szó, megkerülhetetlen kérdés az évek óta remélt fürdőberuházás – a polgármester e tekintetben is derűlátóan nyilatkozott: elmondása szerint a kuvaiti beruházó már tervezőket is alkalmazott, akik elkészültek a 24 hektáros komplexum ötlettervével. Radojević kiemelte: ha megvalósul ez a Vajdaságban egyedülálló projektum, Óbecse teljesen új arculatot és perspektívákat kap.

A környező településekről szólva a többi között elmondta: mindenütt lesznek aszfaltozások és útfeltöltések, Péterrévén befejezik a pravoszláv temető halottasházát és a Péterréve és Óbecse közti út hátramaradt két km-es szakaszát, valamint felújítják a Samu Mihály Általános Iskola vizesblokkját, és megkezdik egy sportcsarnok építését, Bácsföldváron pedig klórozóval biztosítanak jó minőségű ivóvizet, és megújul a központi közvilágítás is.