2024. április 18., csütörtök

Jól haladt tavaly a mederkotrás

Tavaly Bácsordas (Karavukovo) környékén rekord mennyiségű iszapot távolítottak el a csatornából a Vajdaság Vizei dolgozói, adta hírül a vízgazdálkodási közvállalat.

Mederkotrás Zombornál (Fotó: Fekete J. József)

Mederkotrás Zombornál (Fotó: Fekete J. József)

Az elmúlt esztendőben a Duna–Tisza–Duna vízrendszer csatornahálózatából mintegy 260 000 köbméter iszapot szivattyúztak ki két kotróhajóval, erre a munkára 95 millió dinár körüli összeget fordítottak. Tavaly márciustól december végéig négy helyen iszapmentesítettek, és a tervezett munkát mindenütt elvégezték.

A Dunav nevet viselő kotróhajó a Törökbecse–Gombos-csatornán Bácsordasnál 81 000 köbméter iszapot emelt ki a mederből, Gombosnál pedig 76 000 köbmétert. A másik, Lala elnevezésű kotró a Prigrevica-Szentiván és Bezdán közti csatornarészen dolgozott, és Bezdánnál 42 000 köbméter iszapot termelt ki. Ugyanez a hajó iszapmentesített a Verbász–Bezdán-szakaszon, ahol Zombornál 65 000 köbméter iszapot távolított el.

Tavasszal, a munkálatok kezdeténél Varga Ferenc, a Vajdaság Vizei Közvállalat zombori részlegének igazgatója elmondta, hogy tervezett karbantartási munkálatokról van szó, amelyet a Vajdaság Vizei végez és finanszíroz. A mederkotrással az eredeti, a tervrajz szerinti állapotába állítják vissza a csatorna adott szakaszait, a háromméteres vízmélységet nyerik vissza, a kotróhajó által kiemelt iszapot nagy átmérőjű csövön pumpálják át a távolabb kialakított tározóba.

A tavalyra tervezett feladatokat tehát teljesítette a közvállalat. A mederkotrás célja a hajózhatóság fönntartása mellett a lecsapolás, illetve öntözés biztosítása, attól függően, hogy melyik csatornaszakasz milyen célt szolgál, illetve a teljes vízrendszer folyamatos vízellátásának biztosítása.