2024. április 20., szombat

Az első magyar Arany Glóbusz

Nemes Jeles László Saul fia című filmje kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat

A Saul fia kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat helyi idő szerint vasárnap Los Angelesben, Nemes Jeles László rendező holokausztdrámája az első magyar alkotás, amely elnyerte a Hollywoodban akkreditált újságírók szervezetének elismerését.

A díjat átvéve Nemes Jeles László köszönetet mondott a stábnak, a producereknek, a Magyar Nemzeti Filmalapnak és a film amerikai forgalmazójának. ,,A holokauszt hosszú ideig absztrakció volt, számomra azonban inkább egy emberi arc. Ne felejtsük el ezt az arcot” – fogalmazott.

A Saul fia a Mustang című francia, az El Club című chilei, a Legújabb testamentum című belga–francia–luxemburgi és a Miekkailija című finn–német–észt filmmel volt versenyben.

– Fontos a Golden Globe-díj, mert a világ figyelmét jelenti – mondta az MTI-nek Nemes Jeles László a díjátadás után. – A holokauszt megmutatta, hogy meddig tud fajulni egy civilizált társadalomban a gonoszság, hogy az ember miként tud szörnyeteggé válni – fogalmazott, hozzátéve, úgy látja, ez a veszély minden korban fennáll. ,,A jövőben is bekövetkezhet, ha nem figyelünk oda. Elfelejtettük az arcot, az egyes embert, amikor a holokausztot ábrázoljuk. Arra akartam emlékeztetni a nézőket, hogy ez bárkivel megtörténhet, bárki kerülhet ilyen helyzetbe.”

Szabó István Oscar-díjas filmrendező szerint az egész magyar filmszakma megítélésére kedvező hatással lesz, hogy Nemes Jeles László Saul fia című filmje hétfőre virradóra Golden Globe-díjat kapott Los Angelesben a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

,, A Golden Globe felhívhatja a figyelmet több másik, az utóbbi időben készült magyar filmre is, köztük Fekete Ibolya Anyám és egyéb futóbolondok című mozijára, Gárdos Péter Hajnali lázára vagy Reisz Gábor Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című művére, ezekre a díj hatására talán jobban odafigyel a világ” – fogalmazott az Oscar-díjas filmrendező.

Mint Szabó István hozzátette: tapasztalatai szerint az utóbbi időben csökkent a magyar filmek iránti érdeklődés, és ami még nagyobb baj, hogy Magyarországon is ez a helyzet. ,,Remélem, a Saul fia sikere hatására a nézők visszaszoknak a mozikba, amikor magyar filmeket vetítenek.”

Szabó István kiemelte: a Saul fia stílusán lehet látni azt a fajta technikai szabadságot, amelyet az elektronika jelent a modern filmkészítésben.

,,A film újdonsága éppen a formája. Amit elmond, arról már sok filmet készítettek, megrázó és pontos könyvek születtek a holokausztról, gondolok például Primo Levi beszámolóira. Úgy érzem, a Saul fia már ennek a tudásnak a segítségével találta meg azt a formát, amellyel kifejezte a történetet, és ez remekül sikerült, aminek csak örülni lehet” – mondta az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

A rendező – akinek korábban két filmjét, a Redl ezredest 1986-ban, a Hanussent 1989-ben jelölték a Golden Globe-ra – úgy vélte, a díj valóban az Oscar-díj előszobája. Szabó István megemlítette, hogy a Csodálatos Júlia című filmjének főszereplője, Annette Bening alakításáért 2005-ben Golden Globe-díjat kapott, majd Oscarra is jelölték.

Orbán Viktor Facebook-oldalán gratulált

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Facebook-oldalán gratulált a Saul fia alkotóinak és szereplőinek azt követően, hogy a film Golden Globe-díjat kapott Los Angelesben a legjobb idegen nyelvű alkotás kategóriában.

„Wow! Egyedülálló magyar siker. Őszintén gratulálok Nemes Jeles Lászlónak, valamint a Saul fia összes alkotójának és szereplőjének. Elismerésem Andy Vajnának is, aki olyan filmtámogatási rendszert alakított ki, amely utat nyit a tehetségeknek” – olvasható a bejegyzésben, amelyben a kormányfő gratulációja angolul is elérhető.

Andy Vajna: Büszkék vagyunk a Saul fiára

Büszkék vagyunk arra, hogy sikerült egy olyan filmet készíteni, amelyre a világ ilyen komolyan odafigyelt – közölte Andy Vajna filmszakmai kormánybiztos az MTI-vel hétfőn, miután első magyar filmként a Saul fia Golden Globe-díjat nyert. Andy Vajna közleményben gratulált a rendezőnek és csapatának.

,,Különleges megtiszteltetés, hogy a Saul fia az első magyar film, amelyik megnyerte a nagy presztízsű Golden Globe-ot. Örülünk, hogy a sikerhez a Filmalap anyagi és szakmai támogatása is hozzájárulhatott” – fogalmazott a kormánybiztos.

,,Tudom, milyen az a pillanat, amikor bemondják a filmedet, és kimész a színpadra, ez a pillanat örökre megmarad” – idézte fel Andy Vajna azt az élményét, amikor 1997-ben átvette a legjobb filmért járó Golden Globe-díjat az Evita producereként.

A Saul fia című film elkészítését 321,6 millió forinttal támogatta a Magyar Nemzeti Filmalap. Nemes Jeles László filmje a Laokoon Filmgroup gyártásában és a VisionTeam koprodukciójában készült a New York-i Claims Conference közreműködésével.

 Havas Ágnes: A Saul fia már forgatókönyvként is különleges volt

– A Saul fia már forgatókönyvként is különleges szemléletről tanúskodott, és Nemes Jeles László egyetlen arcra összpontosító koncepciója csak erősödött a fejlesztési folyamat közben – mondta el Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Hozzátette: a Saul fiát, amely a magyar filmművészet legerősebb hagyományát jelentő szerzői filmek vonalát képviseli, már csaknem 100 ezren látták Magyarországon.

Havas Ágnes hangsúlyozta azt is, hogy minden magyar filmes előtt ott a lehetőség, hogy a Golden Globe-díjjal jutalmazott alkotáshoz hasonló sikereket érjen el.

 A 2016-os Golden Globe győztesei

Legjobb film (dráma): A visszatérő

Legjobb film (musical/vígjáték): Mentőexpedíció

Legjobb férfi főszereplő (dráma): Leonardo DiCaprio (A visszatérő)

Legjobb férfi főszereplő (musical/vígjáték): Matt Damon (Mentőexpedíció)

Legjobb női főszereplő (dráma): Brie Larson (A szoba)

Legjobb női főszereplő (musical/vígjáték): Jennifer Lawrence (Joy)

Legjobb férfi mellékszereplő: Sylvester Stallone (Creed: Apollo fia)

Legjobb női mellékszereplő: Kate Winslet (Steve Jobs)

Legjobb rendező: Alejandro González Iñárritu (A visszatérő)

Legjobb forgatókönyv: Aaron Sorkin (Steve Jobs)

Legjobb filmzene: Ennio Morricone (Aljas nyolcas)

Legjobb betétdal: Sam Smith – Writing's on the Wall (Spectre)

Legjobb animációs film: Agymanók

Legjobb idegen nyelvű film: Saul fia (Magyarország)

Legjobb drámai sorozat: Mr. Robot

Legjobb vígjátéksorozat: Mozart in the Jungle

Legjobb minisorozat/tévéfilm: Wolf Hall

Legjobb férfi főszereplő (drámai sorozat): Jon Hamm (Mad Men)

Legjobb férfi főszereplő (vígjátéksorozat): Gabriel García Bernal (Mozart in the Jungle)

Legjobb férfi főszereplő (minisorozat/tévéfilm): Oscar Isaac (Mutassatok egy hőst!)

Legjobb női főszereplő (drámai sorozat): Taraji P. Henson (Empire)

Legjobb női főszereplő (vígjátéksorozat): Rachel Bloom (Crazy Ex-Girlfriend)

Legjobb női főszereplő (minisorozat/tévéfilm): Lady Gaga (Amerikai Horror Story: Hotel)

Legjobb férfi mellékszereplő (sorozat): Christian Slater (Mr. Robot)

Legjobb női mellékszereplő (sorozat): Maura Tierney (The Affair)