2024. április 16., kedd

Átadták az első elektronikus személyi igazolványt

Átadták az első új típusú, elektronikus személyazonosító igazolványt hétfőn Budapesten. Az okmányt elektronikus aláírásra is lehet használni, valamint az a TAJ-kártya és az adóazonosító igazolvány funkcióit is ellátja.

(MTI)

(MTI)

Az okmányt Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára adta át a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában (KEK KH). Az államtitkár azt mondta, az e-személyi igazolvány sikertörténet, amely megnyitja a digitális ügyintézés kapuját.

Ignácz István, a KEK KH elnöke közölte, az új okmány szűk hét hónap alatt készült el, ez „világrekord”, sehol nem készítettek ilyen rövid idő alatt ilyen komoly biztonsági funkciókkal rendelkező okmányt. Hozzátette: „nem volt rossz” a 15 évvel ezelőtt bevezetett kártyaformátumú személyi igazolvány, de a biztonsági elemek tekintetében „szükséges volt a váltás”.

Ignácz István hangsúlyozta: az új okmány felhasználóbarát és biztonságos, és lehetőséget biztosít az állampolgároknak arra, hogy ügyeiket egyszerűbben, hatékonyabban, gyorsabban tudják intézni.

Az új okmányról szólva Ignácz István elmondta: arról leolvashatók a jelenlegi személyi igazolványon látható adatok is, de emellett olyan magas biztonságú tárolóelemet (chipet) építettek bele, amely nyilvántartja a személyazonosító adatokat, az állampolgár döntésétől függően ujjnyomatukat (ezt 12 éven aluliak nem kérhetik), az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adatokat, továbbá a társadalombiztosítási és az adóazonosítási jelet is. A chip bővíthető további, a közigazgatási ügyintézéshez szükséges adatokkal, keddtől pedig már használhatók az új személyi igazolványhoz kötött funkciók, mint például az okmányérvényességi szolgáltatás, az ügyfélkapunyitást lehetővé tevő szolgáltatás, a személyazonosság ellenőrzése rendőri intézkedés esetén, illetve a repülőtéri zsilipkapu használata határátlépés esetén.

Az okmány képes arra, hogy – ha a polgár a személyazonosító igazolványhoz tartozó PIN-kód megadásával ehhez hozzájárulását adja – a chipből az intézmény vagy szervezet kiolvashassa az állampolgár azon személyes adatát – TAJ- vagy adóazonosító jelét – amely szükséges az ügyintézéshez. 

A szolgáltatások igénybevételéhez érintésmentes kártyaolvasó szükséges.