2024. március 28., csütörtök

Tegnap óta visszaigényelhető a szolidaritási adó

Mindazok a polgárok, akiknek a járandósága az elmúlt időszakban valami okból késett, és azután a többhavi összeget egyszerre kapták meg, és emiatt szolidaritási adót is kellett fizetniük, tegnap óta visszaigényelhetik a pénzüket. Tulajdonképpen havi 60 000 dinárnál nagyobb összegekről van szó, amelyekre a szerb kormány több mint egy évvel ezelőtt vezette be a szolidaritási adót.

Polgári csoportosulások erélyes tiltakozása miatt született meg december 16-án a kormánydöntés, ugyanis az érintett személyek legtöbb esetben önhibán kívül kapták kézhez egyszerre a több hónapra szóló juttatásokat, amelyeknek az együttes összege, ha meghaladta a 60 000 dinárt, adózás terhe alá esett.

A legújabb rendelet értelmében tehát az érintettek visszaigényelhetik az adó címén jogtalanul levont pénzt. Kérvényeiket a lakcímükhöz legközelebbi adóhivatal tolóablakainál nyújthatják be.

Igazolásként a szóban forgó időszakra vonatkozó elszámolási kivonatokat szükséges benyújtani, amelyekből kitűnik, hogy az adóhivatal a többhavi összegre is adót vetett ki.