2024. április 20., szombat

Az SZNB devizatartaléka 10,4 milliárd euró

A Szerbiai Nemzeti Bank devizatartaléka december végén 10 milliárd 376 millió euró volt, 369,5 millió euróval volt kevesebb, mint egy hónappal korábban, de 469,3 millió euróval több, mint a múlt év azonos időszakában. A szóban forgó összeg az ország forgalomban levő pénzmennyiségének 251 százalékos lefedettségére, valamint mintegy héthavi árubehozatal költségére elegendő.

A decemberi nagyobb devizabevétel a hitelek felhasználásával (86,1 millió euró), a kötelező banki devizatartalékok folyósításával (82,5 millió euró), valamint a külföldi támogatások, elsősorban a határon átívelő együttműködésekből eredő pénzösszegekkel (22,9 millió euró) magyarázható.

A kiadások terén jelentős összeg, 420 millió euró, folyt el decemberben a dinár és az euró nagyobb árfolyamingadozásának csillapítására, valamint Szerbia külföldi hitelezői iránti adósságok törlesztésére.

Decemberben törlesztette az ország a kifizetésre érkezett állami értékpapírokat, a régi devizatakarékosok folyó részleteit, valamint a 2009-ben a Nemzetközi Valutaalappal kötött készenléti hitelkeretből felhasználásra került adósságát, amely 63,2 millió eurót tett ki.

A központi bank nettó devizatartaléka decembet végén 8,4 milliárd euró volt. Az összeg nem tartalmazza az ügyviteli bankok kötelező devizatartalékát és az IMF hitelcsomagjából a felhasznált keretet.