2024. március 28., csütörtök

Zuhan a rubel árfolyama

A kőolaj árának további csúszása nagyon érzékenyen érinti az orosz gazdaságot

A moszkvai tőzsde több mint 4 százalékot esett, mivel az orosz gazdaságra erős hatást gyakorolnak a nemzetközi energiapiacon zajló változások. A moszkvai tőzsde irányadó mutatói közül a dollárban számított RTS-index hétfőn reggel 4,16 százalékot esett, az orosz rubel árfolyama pedig a 2014-es decemberi értékre zuhant, akkor egy dollár 76, egy euró oedig 83 rubelbe került.

Az orosz gazdaság 2014 óta nehészségekkel küzd az alacsony olajárak és az ukrán válság következtében Oroszország ellen kiszabott nyugati szankciók miatt.

Hétfőn reggel a északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti ára 33 dollár alá süllyedt, emellett jelentős a kínai gazdaság miatti nemzetközi aggodalom. Mindez meglátszott az ortodox karácsonyi szünet után mozgásba lendült orosz piacon. Noha a hivatalos orosz álláspont szerint véget ért a hatalmas országot érintő recesszió, az elemzők figyelmeztettek, hogy a kőolaj árának további csökkenése nagyon érzékenyen érinti az orosz gazdaságot. Ha a nyersolaj ára tovább csökken, a rubel alkalmazkodni fog a piaci viszonyokhoz – értékelték az orosz VTB Bank elemzői.
A Világbank becslése szerint a kőolaj alacsony ára miatt 2015-ben az orosz gazdaság 4,3 százalékot esett vissza, és Oroszország valószínűleg 2016 folyamán is recesszióban marad. Ugyanakkor Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy véli, hogy országa meg tud küzdeni a kedvezőtlen piaci mozgásokkal.