2024. március 28., csütörtök

Aki nem fizeti ki a büntetést, az nem kap vezetői engedélyt

A közlekedési szabálysértésekből eredő bírságok ki nem fizetése miatt az érintettek nem kaphatnak és nem is hosszabíthatják meg vezetői és forgalmi engedélyüket, nem kaphatnak regisztrációs matricát, és nem tudják bejegyeztetni, valamint nem jelenthetik ki a gépjárművüket.

Az érintett polgárok hamarosan elektronikus úton ellenőrizhetik, hogy van-e kifizetendő büntetésük. Január 25-én megkezdi működését az Igazságügyi Minisztérium internetes portálja, amelyen keresztül a polgárok betekintést nyerhetnek a nem kifizetett büntetések nyilvántartásába. Az internetes alkalmazást az új szabálysértési törvény rendelkezése alapján hozták létre.

Mostanra az összes szabálysértési bíróság elektronikus úton összeköttetésbe került egymással, a Kincstári Igazgatósággal, a Közlekedési Rendőrség Igazgatóságával és a Szociális Biztosítási Alap központi nyilvántartásával.

A vezetéknév és a keresztnév, valamint az anyakönyvi szám begépelésével a polgárok ellenőrizhetik, hogy van-e kifizetetlen büntetésük, és ha van, akkor útmutatást kaphatnak a kifizetés módjáról. Azok a polgárok, akik nem fizették ki a büntetésüket, nem kaphatnak vezetői engedélyt és forgalmi engedélyt, nem is hosszabíthatják meg az említett engedélyeket, nem tudják bejegyeztetni, valamint nem jelenthetik ki a gépjárművüket, és nem kaphatnak regisztrációs matricát.
A pénzbeli büntetésekről szóló nyilvántartás elektronikus központosított adatbázis, amelyben számon tartják a nem befizetett büntetéseket, az eljárások költségeit és az egyéb, jogerős ítélettel hozott fizetési kötelezettségeket. A pénzbeli büntetésekről szóló nyilvántartásnak tartalmaznia kell a vezetéknevet, a keresztnevet és az anyakönyvi számot, valamint a büntetett polgári személyek, illetve a jogi személyek felelőseinek, képviselőinek a számát. Ha külföldi személyről van szó, akkor az utazási dokumentum számot kell bevinni az elektronikus rendszerbe. A büntetett jogi személy esetében az elnevezést és a székhelyet, a közösségi adószámot és az anyakönyvi számot kell begépelni. A nyilvántartásba bekerül a pénzbeli büntetésről szóló jogerős ítélet, az ítéletet meghozó kihágási bíróság neve, a kifizetendő összeg, a befizetési határidő, a beírást elvégző kihágási bíróság és a beírás dátuma.

A nyilvántartásba akkor kerülnek be az adatok, amikor letelik az önkéntes alapon történő befizetés határideje.