2024. április 20., szombat

Újévi fogadalom

HETI KÖRKÉRDÉS

Szokott-e újévi fogadalmat tenni?

Az új év sok embernél a megújulást, az új esélyeket jelenti, azt szeretnék sokan, ha „sikeresebbek”, szebbek, jobbak stb. lennének az új esztendőben, ezért újévi fogadalmat tesznek, amelyben valójában felsorolják a maguk iránti követeléseiket.

Sok minden állhat ebben a fogadalomban, kezdve attól, hogy az új évben többet adakozunk, szorgalmasabbak leszünk, jobban odafigyelünk családunkra stb. Tulajdonképpen az emberek ilyentájt akarják megszabadítani lelkiismeretüket azoktól a dolgoktól, amelyek bántják, vagy amit még nem sikerült elérni, elvégezni.

Az újévi fogadalom olyan mint a hitel, aki nem volt képes a folyó évben elvégezni vagy megvalósítani, amit szeretett volna, az beütemezi a következő évre, és majdcsak lassacskán minden sikerülhet.

Az interneten külön útmutatót lehet találni, hogyan tartsuk be az újévi fogadalmat, hiszen egyes felmérések szerint az emberek 75–80 százaléka nem képes megtartani a nagy ígéretet. Az útmutató részletesen kitér arra, hogy csak egy valamit érdemes megfogadni, ne általános dolgokat tűzzünk ki, hanem konkrét célokat.

A cél legyen ésszerű, és teljesíthető. Nem érdemes például olyasmit megfogadni, hogy nem lustálkodunk többé, hiszen ezt, valljuk be, nehezen lehet betartani. A konkrét célokat könnyebb teljesíteni, például böngészés helyett idejében elmosogatunk. Nem jó olyasvalamit megfogadni, ami nem teljesen tőled függ, másokon ugyanis nem lehet számon kérni a saját fogadalmunkat.

A fogadalom során nem árt összeírni az érveket és az ellenérveket, ebből ugyanis meglátjuk, mekkora valós esély van a betartására. Ha például a dohányzásról szeretnénk leszokni az új évben, nem árt papírra vetni érveinket, mert a „gyenge percekben” jó ha valami „konkrét” dolog is kéznél van, ettől még természetesen összetéphetjük az újévi fogadalmat, de ha eddig fajul a dolog, akkor már úgyis lőttek az ígéretnek. A fogadalom megtartásánál fontos megbecsülni minden kis lépést, amely a cél felé vezet, ha sikerül például két egész napot füstmentesen túlélni, akkor jutalmazzuk meg magunkat olyasmivel, amit nagyon szeretünk. Nem egy slukkal.

Ha esetleg megremegne a térdünk, és nem sikerülne teljes mértékben teljesíteni a nagy fogadalmat, ne essünk kétségbe, nem veszett el minden remény! Ha például egy buliban rágyújtunk egy cigarettára, nem úszott el minden, ez még nem jelenti azt, hogy másnap a reggeli kávé természetes velejárója lesz a dohány, nem! Máskor, ha buliba megyünk, már ismerjük, milyen „veszélyek” leselkednek a „szent ígéretre”, így könnyebben ellenállhatunk a kísértésnek.

A fogadalom betartásához nem árt bajtársakat keresni, megosztani az újévi fogadalom „terhét”, kettesben néha könnyebben megvalósítható a cél, főleg, ha közös elemei is vannak.

Az emberek különbözőek, egyeseknek nincs szükségük fogadalmakra, amit eltökélnek, azt rövid időn belül képesek megvalósítani, mások viszont egy ígéretüket sem képesek betartani. Az újévi fogadalom alapjában véve hasznos babona lehet, mert az emberek nagy többsége pozitív célokat tűz ki az elkövetkező évre, és ha töredékét is sikerül megvalósítani, az csak jó lehet.

Ha meg nem, akkor ki kell várni az év végét, és újra megpróbálni, lehet, hogy a múltkori fogadalomnál rosszul álltak a csillagok, vagy nem csuktuk be a szemünket, ki tudja…