2024. április 16., kedd
LABDARÚGÁS

Messi ötödik Aranylabdája

Carli Lloyd a legjobb női focista, Luis Enrique az év edzője

Hétfőn este Zürichben tartották meg a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség hagyományos Aranylabda-gáláját, amelyen átadták a 2015-ös év legjobbjainak járó elismeréseket – az év legjobb labdarúgója Lionel Messi, a Barcelona játékosa lett. Az argentin klasszis a focitörténet első ötszörös aranylabdása.

A Kate Abdo angol tévés személyiség és James Nesbitt ír színész irányításával lezajlott rendezvényt az utóbbi években világhírnévre szert tett 2Cellos formáció nyitotta meg az AC/DC zenekar Thunderstuck című slágerének átiratával, majd megválasztották az év legjobb tizenegyét. 2015 álomcsapatába négy játékos került be a Barcelonából (Dani Alves, Andrés Iniesta, Lionel Messi és Neymar), szintén négy a Real Madridból (Sergio Ramos, Marcelo, Luka Modrić és Cristiano Ronaldo), a Bayern Münchent a kapus Manuel Neuer képviseli, a Juventust a középpályás Paul Pogba, míg a PSG-ből a védő Thiago Silva került be.

A női labdarúgásban ténykedő edzők közül Jill Ellis, az amerikai válogatott szövetségi kapitánya lett a díjazott. Az év edzője a Bayern edzőjét, Pep Guardiolát és a Copa América-győztes Chile kapitányát, Jorge Sampaolit megelőzve Luis Enrique, a Barcelona trénere lett, aki nem utazott el a díjátadásra.

Legvégül a legjobb játékosoknak járó díjakat adták át, a nők között a Houston Dash és az amerikai válogatott játékosa, a vb-döntőben mesterhármast szerző Carli Lloyd lett az év labdarúgója, a legjobb gólszerzőnek járó Puskás-díjat a brazil Wendell Lira érdemelte ki, a 2015 legjobb labdarúgójának járó Aranylabdát pedig az argentin Lionel Messi, aki CR-t és klubbéli csapattársát, Neymart előzte meg a szavazáson, a díjat Kakától vehette át, aki az utolsó Messi- és CR-éra előtti aranylabdás. Messi kapta a szavazatok 41,33 százalékát, CR 27,76, Neymar pedig 7,86 százalékon zárt. Az argentin játékos 2009, 2010, 2011 és 2012 után nyerte meg ismét az Aranylabdát, a Barcelonával tavaly öt trófeát szerzett (spanyol bajnokság, Király-kupa, Bajnokok Ligája, európai szuperkupa, klubvilágbajnokság), a 2014/2015-ös idényben 57 klubmeccsen 58 gólig jutott, illetve 31 gólpasszt is kiosztott, a válogatottban nyolc találkozón négy gólt termelt.

A gálaesten sportszerűségi díjat is kiosztottak, amelyet az egykori német válogatott játékos, Gerald Asamoah vett át azon futballisták nevében, akik azért tettek lépéseket, hogy a menekültügy rendeződjön.

A 2015-ös FIFA Aranylabda-szavazás győztese: Lionel Messi (argentin/Barcelona).

Az év edzője: Luis Enrique (spanyol/Barcelona).

Az év női labdarúgója: Carli Lloyd (amerikai/Houston Dash).

Az év edzője a női labdarúgásban: Jill Ellis (amerikai/amerikai válogatott).

A Puskás-díjas gólszerző: Wendell Lira (brazil, Goianésia).