2024. április 25., csütörtök
VÍZILABDA-EB, BELGRÁD

Elsüllyedt az olimpiai bajnok

A jegyek már napokkal ezelőtt elkeltek, így mintegy 11 ezer néző várta lelkesen a tegnap megkezdődött női és férfi vízilabda-Európa-bajnokság nyitóünnepségét és a versenynap slágerét, a Szerbia–Horvátország mérkőzést. A nyitóünnepségen kifütyülték a köztársasági elnököt, de azért el kell mondani, hogy az állam, a kormány 2,5 millió eurót költött arra, hogy a Kombank Arena a sportág jeles otthonává váljon, olyanná, amilyet a világ talán még nem látott, hiszen az eddigi legnépesebb Eb-ről van szó (28 csapat), s kontinensviadalon nyilván nem volt még ennyi néző a vízilabda történetében (talán a sydney-i olimpián volt több nézője a vízilabdának, 17 ezer…).

A szerbek és a horvátok összecsapása akár döntő előtti döntőnek is nevezhető, hiszen e két nemzet vívta a legutóbbi világliga és világbajnokság fináléját is. A szerbek a legerősebb felállításukat nevezték az Eb-re, a horvátoknál azonban hiányzik néhány alapember, mint például Bošković, Muslim, Obradović és Dobud, de nyugati szomszédaink szintén minden teher nélkül játszhatják végig ezt a versenyt, ugyanúgy, mint a szerbek, mert mindkét csapatnak már rég a zsebében van a riói vízum.

A szerbeknek azonban nem volt szabad elfeledniük, hogy mégis az olimpiai bajnok az ellenfél, az extraklasszis Sukno vezetésével. Erre Šetka gólja is figyelmeztetett, de a spliti játékos találata után háromszor érkezett a szerb válasz, s a 3:1-nél már sejteni lehetett, hogy nem lesz itt gond. A félidőben aztán négy volt közte, rá három percre pedig hét, innen pedig már csak a különbség volt a kérdéses. Végül 13:6-ra nyertek a házigazdák, a többiek pedig máris csak álmodozhatnak egy olyan csodálatos forgatókönyvről, amelyikben valahogy megközelíthetik a címvédőt…

A magyar válogatottak közül a lányok kezdték meg a versengést, sajnos vereséggel. A régi mumus Hollandia volt az ellenfél, s már az első negyedben látszott, Bíró Attila kiválasztottjainak ezúttal sem sikerült önbizalommal kezdeniük, s ebből az lett, hogy nagyjából a félidőre már tudni lehetett, hogy ismét a németalföldiek hagyják el győztesként a medencét, hiszen 8:3-at mutatott a jelzőtábla a javukra. A mérkőzés kapcsán el kell mondani, hogy sajnálatos módon centerbe alig adtak labdát a magyarok, s így – emberelőnyök nélkül – manapság nem lehet nyerni vízilabdában, mint ahogy úgy is nehéz, ha a kapusok csak nézik az ellenfél lövéseit, mert előtte a védelem harmatgyenge. A hollandok erőben, gyorsaságban és vállalkozószellemben is messze felülmúlták a magyarokat, akiknek el kell gondolkodniuk a további szereplésük kapcsán. Sok idő a meditációra azonban nincs, mert kedden a kellemetlen görögök következnek (15.15), akiket a magyarok a közelmúltban legyőztek az Univer-kupán, de ez egy másik verseny, ez egy olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság!

Eredmények, 1. forduló, férfiak, A csoport: Spanyolország–Szlovákia 13:4, Montenegró–Hollandia 13:6. B csoport: Franciaország–Málta 17:7, Szerbia–Horvátország 13:6 (3:1, 4:2, 5:1, 1:2).

Nők, A csoport: Görögország–Portugália 27:3, Oroszország–Törökország 29:0, Hollandia–Magyarország 14:10.

A mai műsor, 1. forduló, férfiak, C csoport: Grúzia–Románia (9.30), Németország–Olaszország (18.45). D csoport: Oroszország–Törökország (15.45), Magyarország–Görögország (20.15, M4). Nők, B csoport: Horvátország–Spanyolország (11), Olaszország–Franciaország, Szerbia–Németország (17.15, RTS2).