2024. április 25., csütörtök
DAKAR-RALI

Erdélyből a Dakarra

Gyenes Emánuel a bolíviai lakosság társaságában

A Dakaron immár hatodik alkalommal indult el az erdélyi Gyenes Emánuel. A szatmárnémeti motorversenyző kiválóan szerepel, hiszen az összesítésben a 20. helyen áll. Eredményének értékét növeli, hogy nem gyári csapat tagjaként indult a sivatagi viadalon. Tavaly a 21. lett, a legjobb eredménye pedig egy 17. hely 2011-ből. Mindkét alkalommal megnyerte a maratoni kategóriát (a nem gyári résztvevők versenyét), és jó eséllyel idén is első lehet ebben a mezőnyben. Gyenes Saghmeister Gábor csapattársa a 2016-os Dakaron. Szombaton a hetedik szakaszon az elsők között értesült arról, hogy törlik a gyorsasági szakasz második részét.

– Argentínában éppen odaértünk a gyorsasági szakasz elejéhez, amikor elkezdett esni az eső. Mentem két kilométert, amikor egyszer csak azt vettem észre, hogy néhány motoros visszafordult, és mutatták, hogy nem lehet továbbhaladni, vége mára a küzdelemnek. Én azért továbbmentem, hogy megnézzem, mi történt. Egy patakon kellett átmennünk, amely megáradt. A lengyel motoros beleesett, és a víz elvitte a járművét, hihetetlen látvány volt. Végül a szervezők segítségével húzták ki a motort a patakból. Ezután döntöttek úgy, hogy törlik a gyorsasági szakasz második, argentínai részét.

• A Dakar felénél járunk, elégedett vagy az első héttel?

– Néhány szakaszon lehettem volna egy kicsivel gyorsabb, de azért elégedett vagyok. Érdekes, hogy kevés különbség van a versenyzők között, mindössze néhány perc választ el bennünket egymástól, ami korábban ritkán fordult elő. Ennek az az oka, hogy az első héten nem voltak túl nehéz szakaszok, erre majd a második héten kerül sor. Sivatagot, homokot alig láttunk eddig, a Dakarnak pedig szerintem erről kellene szólnia. Sokan félnek a sivatagtól, én azonban várom a folytatást. Az biztos, hogy nagyon meleg lesz a második héten.

• Saghmeister Gáborral régóta ismeritek egymást, de először vagytok csapattársak. Tudjátok egymást segíteni a Dakaron?

– Verseny közben nem. Én korábban startolok, és nem szoktunk találkozni. Viszont este a táborban mindig megbeszéljük, hogy mi történt aznap és mi vár ránk – mondta Gyenes.