2024. április 18., csütörtök

A kabuli amerikai nagykövetség emberrablás veszélyére figyelmeztet

Az Egyesült Államok kabuli nagykövetsége hétfőn közleményben figyelmeztetett arra, hogy értesülései szerint szélsőségesek amerikai vagy európai állampolgárok elrablására készülhetnek Afganisztánban.  

Az Egyesült Államok kabuli nagykövetségének figyelmeztetése elsősorban a különböző nem-kormányzati szervezetek (NGO-k) munkatársainak szól. A hírszerzési információkra hivatkozó közlemény szerint szélsőséges csoportok amerikai, vagy európai NGO-alkalmazottak, vagy segélymunkások elrablására készülnek Nangarhar tartományban. (Nangarhar Afganisztán 34 tartományának egyike, az ország keleti vidékén fekszik.)  
A figyelmeztetés nem nevez meg egy terrorista csoportot sem, s azt sem közli, hogy mely szervezetek munkatársait fenyegeti veszély. A nagykövetségnek a közlemény szerint nincs további információja.         Afganisztánban egyébként is mindenütt megnövekedett terrorveszéllyel számolnak; erősödtek és aktívabbak lettek a tálibok és más szélsőséges csoportok. "Afganisztán biztonsági helyzete rendkívüli módon instabil, az amerikai állampolgárokat fenyegető veszélyek óriásiak. Az Afganisztánba látogató, vagy itt élő amerikaiak vegyék fontolóra távozásukat" - figyelmezteti őket az amerikai nagykövetség.