2024. április 25., csütörtök
VÁLASZTHATÓ TANTÁRGYAK

Nincsenek megfelelő káderek

Srđan Verbić oktatási miniszter szerint a szerbiai iskolákban nincsenek megfelelő szakkáderek a hitoktatás és a polgári nevelés tantárgyak oktatásához. Most azok oktatják ezeket a tantárgyakat, akiknek nincs megfelelő végzettségük ehhez.

– Nekünk valóban nincs teljes egészében megfelelő szakkáderünk ahhoz, hogy megfelelő minőségben foglalkozzanak az olyan témákkal, mint a tolerancia, mások kultúrájának a megértése, továbbá a kommunikáció művészete. Ezekkel a témákkal a legjobb és a legfelkészültebb tanárok kellene, hogy foglalkozzanak – mondta a miniszter. Hozzátette, most eltérő kritériumok szerint választják ki a tanárokat, ami nem felel meg maradéktalanul a tanári hivatásnak.

– A két tantárgy vonatkozásában ez közös probléma. Ezért javasoltam én, hogy csak négy éven keresztül kapjon helyet ez a tantárgy a gyerekek órarendjében, mert erre van elegendő szakkáderünk – jegyezte meg a miniszter.

A miniszter javaslatára, hogy ne 12 éven keresztül tanulják a gyerekek a vallási meg a polgári nevelés tantárgyakat, sokan reagáltak, de a szakmai hozzászólások elmaradtak.

– Itt voltak az újévi ünnepek és a szakmai közvéleménynek nem volt semmilyen platformja, miszerint reagált volna. Éppen ezért mi most azon dolgozunk, hogy elkészítsünk számukra egy javaslatot, amit elküldünk minden kompetens intézménynek, s arra kérjük őket, hogy foglaljanak állást – mondta miniszter.