2024. április 23., kedd

Petárda elől az utcára menekülve

Kóbor kutyák számára szerveztek gyűjtést Szabadkán

A Polgári Értékek Központja (Centar građanskih vrednosti – CGV) polgári egyesület az Anima Állatvédő Polgári Egyesülettel és a Klein House – Social bar & art gallery-vel együttműködve szombaton gyűjtést szerveztek Szabadkán a kóbor állatok részére. A reggel kilenctől este hat óráig tartó akcióban kartondobozokat, hungarocell (sztiropor) lapokat, műanyag fóliákat, régi pokrócokat, állateledelt gyűjtöttek.

Gyulai Zsolt, a Klein House galéria tulajdonosa az akcióval kapcsolatban lapunknak elmondta, hogy a nap folyamán nagyon sok kutyatápot – megközelítőleg 200 kilogrammnyit –, rengeteg takarót hoztak az adományozók, amelyeket a kóbor kutyák alá lehet rakni, illetve egy tucatnyi kutyaházat össze is eszkábáltak az adományokból (műanyag fóliával leszigetelték a kartondobozokat, amelyekbe sztiroport és pokrócokat raktak).

Kartondobozok, sztiropor lapok, régi pokrócok és állateledel gyűlt össze a kóbor kutyák számára (Diósi Árpád felvétele)

Kartondobozok, sztiropor lapok, régi pokrócok és állateledel gyűlt össze a kóbor kutyák számára (Diósi Árpád felvétele)

– Az akcióval egyrészt az Anima állatvédő egyesületnek kívánunk segíteni, másrészt nem mehettünk el szó nélkül amellett, hogy ezekben a téli napokban az ünnepi, újévi petárdázások következtében nagyon sok megijedt kutyus szökött el otthonról és kóborol az utcán. Az akcióknak van egy edukatív, nevelő célzata is, hogy ezekben a hideg napokban az emberek egy picit jobban odafigyeljenek a körülöttünk lévő állatokra – mondta Gyulai Zsolt.

Mint megjegyezte, a gyűjtés alatt egy workshopot is tartottak, amelyen el is hangzott az a probléma, amelyet már minden bizonnyal mindannyian ismernek, miszerint nyilvános helyen állatot etetni szabálysértést von maga után, miközben ezekben az ínséges hideg időkben csak így lehet nehéz helyzetükön némiképp enyhíteni.

Natalija Jakovljević Ivanić, a Polgári Értékek Központjának elnöke hozzátette, hogy Szabadkán nincs adat arról, hogy mennyi kutya és macska kóborol az utcán, ugyanis a város nem készített róla összeírást.

– Erre nagy szükség lenne, valamint nagyon fontos lenne, hogy minden állat azonosító csipet kapjon. Azt a pénzt, amelyeket menhelyekre költenek véleményem szerint jobb lenne, ha az állatok csipelésére és sterilizációjára fordítanák. A sterilizáció egyébként is Szabadkán irtózatosan drága, ötezer dinár. A polgárok nem tudják ezt megfizetni – mondta Natalija Jakovljević Ivanić.

Véleménye szerint a városnak meg kell találni a módját, hogy a kóbor állatok száma kisebb legyen. Szavai szerint a legnagyobb baj, hogy amikor az állattulajdonosok rájönnek, hogy nem tudnak gazdit találni a kölyköknek, vagy, amikor megunják házi kedvencüket, egyszerűen kicsapják őket az utcára. Hozzátette, bár az Anima egyesület megpróbál segíteni ezen állatokon (csipezik, sterilizálják őket, majd gazdikat próbálnak keresni nekik), ez csak ideiglenes megoldás és a lehetőségeik is végesek.