2024. március 29., péntek

Leküzdött migránsgondok és beruházások

Évértékelő interjú dr. Bimbó Mihály magyarkanizsai polgármesterrel

Nehéz évre számított tavaly a magyarkanizsai önkormányzat, annak ellenére, hogy a hatalmas migránsáradatra és az ezzel járó nehézségekre senki sem gondolt. Miként teljesültek a tervek és hogyan tudták leküzdeni a migránsgondokat? Erről kérdeztük dr. Bimbó Mihály polgármestert, aki e-mailben válaszolt lapunk kérdéseire.

Miként teljesültek a múlt évre szóló tervek, megvalósultak-e a programok?

– Magyarkanizsa önkormányzata 2015-ben saját eszközeiből több mint 10 millió dinárt fordított vállalkozásfejlesztési célokra. A támogatásból jutott közmunkaprogramra, szakmai gyakorlatra és a vállalkozók projektjeire – így 16 magyarkanizsai mikro-, kis- és középvállalkozás kapott vissza nem térítendő támogatást. A közvetlen támogatáson túl pedig üzleti fórumokat szerveztünk magyarországi és szerbiai üzletemberek számára. A vállalkozások együttműködésének további fejlesztése céljából két szándéknyilatkozat aláírására is sor került ezeken a rendezvényeken: Magyarkanizsa község és a Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamara között, valamint a magyarországi Algyő önkormányzatával.

Csónakok, kisebb hajók és jachtok kikötésére alkalmas infrastruktúrát építettünk ki a Tisza-parton. Ez az első ilyen jellegű létesítmény a folyó vajdasági szakaszán. A projekt révén létrejöttek a feltételek a magyarkanizsai folyami turizmus fellendüléséhez. Itt állomásozik a határrendőrség új járőrhajója és két katasztrófavédelmi mentőcsónak is, mely járművek szintén az IPA-projektum keretében kerültek megvásárlásra.

A Tartományi Gazdasági Titkárság támogatásának köszönhetően Horgoson a Kanizsai úton elkészült a kerékpárút első egy kilométeres szakasza, az új híd megépítésével pedig rendeződött azoknak az oromi gazdáknak a több évtizedes gondja, akik a Tisza–Palics-csatorna túlpartján lévő földjeiket eddig csak 7 kilométeres kerülővel tudták megközelíteni. A Tartományi Mezőgazdasági Titkársággal és a Vajdaság Vizei Közvállalattal együtt sikerült közösen megépíteni ezt az átjárót, melynek értéke mintegy 8 millió dinár. Önkormányzatunk részben fedezte az adorjáni vízvezeték és a parókia felújítási, valamint a horgosi szennyvízcsatorna kiépítésének költségeit is.

Az új magyarkanizsai buszállomást ugyan nem sikerült 2015-ben befejezni, de már csak az objektum műszaki átvétele és a beltér berendezése van hátra – ezt követően megindulhat a forgalom is. A beruházás értéke mintegy 20 millió dinár.

Csatlakozva az Európai Unió „Okos városok” koncepciójához, az önkormányzat a Tartományi Gazdasági Titkárság támogatásának köszönhetően Horgoson, Adorjánon és Oromhegyesen is Wi-Fi-pontokat telepített. Így már hat olyan település van a községben, ahol a polgárok ingyen internetezhetnek. Horgoson és Oromhegyesen az általános iskolák térfigyelő kamerákat kaptak.

Községünk önrésztámogatással járult hozzá a Magyarkanizsai Gyógyfürdő új projektjeinek megvalósításához és a helyi szolgáltatások minőségének növeléséhez. A rehabilitációs szakkórházban befejeződött az épület tetőjének szigetelése, az új iszapfürdő pedig már fogadja vendégeit.

A köztársasági útkarbantartó közvállalat hathatós segítségével sikerült befejezni a velebiti elágazástól Orom és Oromhegyes irányába húzódó útszakaszokat mintegy 5 és fél kilométeren.

2015-ben 15 millió dinárral segítette a termelőket Magyarkanizsa Község Mezőgazdasági-fejlesztési Alapja. A közvetlen támogatási formák közül az agrárbiztosításoknak, a hitelek utáni kamatoknak és a szarvasmarhák mesterséges megtermékenyítésének a részbeni támogatását igényelhették a termelők. Közvetett úton az alap további 14 támogatási formát kínált a gazdáknak. A mezőgazdasági támogatások egy része pedig eszközvásárlásban mutatkozott meg: így került sor a jégelhárító rendszer rakétákkal való felszerelésére is. Az állami földek bérbeadásából az önkormányzat egymillió dinárt különített el erre a célra, 14 millió dinárt pedig a földutak javítására fordítottunk.

Ingyenes komposztládák biztosításával folytattuk a komposztálási akciót. Tavalyelőtt elsőként az iskoláskor előtti intézmények és az iskolák kaptak ingyenes komposztládákat, tavaly pedig a polgárok között osztottunk szét nyolcvan darabot.

Magyarkanizsa önkormányzata már évekkel ezelőtt az országban egyedülálló, erős és jól funkcionáló szociális hálót épített ki. Noha a községi költségvetés megvalósulása elmaradt a tervezettől, az önkormányzat a családtámogatásokat és szociális juttatásokat nem csökkentette. 2015-ben is biztosítottuk (és a jövőben is ezt tesszük) az első, második és harmadik babáknak járó 15 ezer dináros támogatást, részt vállaltunk a mesterséges megtermékenyítés költségeiből, biztosítottuk a kedvezményekkel járó nagycsaládoskártyát, fedeztük a családok harmadik és negyedik gyermekeinek teljes óvodai ellátását, részt vállaltunk az iker újszülöttek babakocsijának árából, és 440 ingyenes uzsonnát is pénzeltünk.

A Caritasszal való együttműködés révén évek óta biztosított az idősek házi ápolása és a falugondnokság, az önkormányzati eszközöknek köszönhetően pedig a Fészek napközi működése is megoldódott: munkájába 40 hátrányos helyzetű, általános iskolás korú gyermek kapcsolódott be.

Önkormányzatunk hathatós támogatásának köszönhetően megnyílt a 32 személyt befogadó, 40 millió dináros ráfordítással épült Batthyáneum. Az idősek egyházi otthona kilenc szakképzett személlyel várja lakóit.

Sikeres, az ifjúságot érintő programjainkat 2015-ben is folytattuk: 500 ezer dináros önrészt vállaltunk az Ana és Vlade Divac Alapítvány programjában, melynek köszönhetően a község 14 ifjúsági projektje valósult meg 1,025 millió dinár összegben, valamint a 2015/2016-os tanévre tíz új hallgatói ösztöndíjat biztosítottunk (az eddig támogatott 45 főiskolai, ill. egyetemi hallgató mellett), a sportösztöndíjat pedig húsz tehetséges községi fiatal tudhatta magáénak 2015-ben.

Önkormányzatunk az első és egyedüli szerbiai önkormányzat, amely Európa Oklevelet kapott az Európa Tanácstól. A rangos elismerést a nemzetközi és a testvérvárosi kapcsolatok ápolása terén nyújtott aktív szerepvállalásunk kapcsán érdemeltük ki.

Egy évvel ezelőtt sok gondot előre lehetett látni, arra azonban kevesen számítottak, hogy a migránskérdés lesz a legnagyobb kihívások egyike.

Fotó: Gergely József

Fotó: Gergely József

– Sajnos a nemzetközi közösség figyelmének középpontjába kerültünk azáltal, hogy a községen és a vásártéren kialakított ideiglenes pihenőközponton négy hónap alatt mintegy 140 ezer menekült haladt át. Községünket határ menti fekvése miatt évek óta érintik a migránsok. Az év elején megjelent koszovói albán menekültek miatt fordult figyelmünk először komolyabban a menekülthelyzet felé: de amilyen hirtelen jött, éppen olyan hirtelen meg is szűnt az albánok áradata. Azt viszont soha senki nem gondolta, hogy városunk a közel-keleti menekültútvonal világszerte ismert állomása lesz. Ez pedig a szíriai, eritreai, iraki, afganisztáni és iráni menekültek drasztikus méreteket öltő, tömeges átvonulása miatt alakult ki.

Kezdetben naponta csak néhány száz volt az átvonulók száma, de mivel köztereinken és a zöldövezetekben verték fel sátraikat és várták be a határ illegális átlépéséhez a sötétedést, ezért jelenlétük már így is félelmet keltő és zavaró volt, aggodalmat szült, nyomukban szemét és rendetlenség maradt – ami biztonsági, higiéniai és közegészségügyi kérdéseket is felvetett.

Önkormányzatunk olyan helyzettel találta magát szembe, amelyre még nem voltak jól bejáródott megoldások, eljárások. Annak ellenére, hogy a helyzet rendezése nem az önkormányzati hatáskör része, mégis minden tőlünk telhetőt – a szűkös költségvetési lehetőségek ellenére is – megtettünk a polgáraink védelméért.

A helyi rendőrállomás és a határőrség vezetőivel naponta folytattunk megbeszéléseket, lekértük az egészségház jelentéseit a menekültekkel kapcsolatos egészségügyi ellátásokról, fokozott erőkkel igyekeztünk fenntartani a rendet és tisztaságot, a medencék vizét mindennap ellenőriztük, fertőtlenítettünk a tereken, utcákon, kanálisokban. Minden intézkedésünk ellenére azonban a migránsok jelenléte növekvő tendenciát mutatott.

A tartományi kormánytól segélyszállítmány érkezett, a rendőrség udvarában pedig felállítottuk a konténereket, melyek pihenőhelyként szolgálnak azoknak, akiket feltartóztatnak az illegális határátlépéskor, és visszatoloncolnak Szerbiába.

Augusztus 12-én, mivel mindvégig kitartottunk a két legfontosabb célunk – a polgárok védelme és a menekülttábor kialakításának meggátolása – mellett, megnyitottuk a vásártéren az ún. tranzitzónát, amely pihenőhelyként szolgált ettől kezdve a városunkon áthaladó menekülteknek.

A szerbiai Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociálpolitikai Minisztérium közbenjárásának köszönhetően a Menekültügyi és Migrációs Hivataltól 1,2 millió dináros támogatást kaptunk, melyet kifejezetten a menekülthelyzet kapcsán fellépő problémák orvoslására fordíthattunk: így a közterületek tisztítására, tisztán tartására, a szemételszállításra és a vásártéri emésztőgödrök tisztítására.

A vásártéri tranzitzóna megnyitásával a városunkon keresztülhaladó menekültek emberhez méltó körülményeket kaptak: sátorokat (összesen mintegy 800 ember befogadására), higiéniai konténereket, Wi-Fi-pontot, élelmiszer-vásárlási lehetőséget, egészségügyi ellátást.

A migránshelyzet gyökeresen megváltozott, amikor Magyarország megépítette a határkerítést és bevezette a jogi határzárat is. A vásártéri pihenőközpont szinte néhány nap alatt kiürült, majd fel is számoltuk, mert a menekültek azóta Horvátország felé tartanak.

A migránsválság jelentős költségvetési terheket rótt ránk. Összesen mintegy 25 millió dinárt költöttünk a felmerülő problémák megoldására, és ebből mintegy 19 milliót tudtunk a kapott támogatásokból fedezni. Köszönjük a tartományi kormány által jóváhagyott 13,5 millió dinárt, valamint az illetékes minisztérium és más nemzetközi emberbaráti szervezetek támogatását! Köszönettel tartozunk a munkánkat segítő tűzoltóknak és rendőröknek, az egészségház, a Komunalac és a Vodovod dolgozóinak, a Vöröskereszt aktivistáinak, de megragadom az alkalmat, hogy a magam és az önkormányzat nevében megköszönjem a polgárok kitartását, türelmét és toleráns hozzáállását is, mellyel ezekben a rendkívüli hónapokban kiálltak mellettünk!

Nyitókép: Fotó: Gergely József