2024. március 29., péntek

Elmaradt válaszok

Az adai VMSZ-frakció közleménye

2016. január 7-ét írunk, több mint egy hónap telt el az adai képviselő-testület december 3-ai, 29. ülése óta. Azon az ülésen az Adai VMSZ képviselő-testületi frakció tagjai képviselői kérdés formájában fordultak az önkormányzat illetékeseihez: „Hogyan kívánja az önkormányzat orvosolni a magyar nemzeti kisebbség nyelvhasználati jogait sértő jelenségeket?” Tudniillik, Ada község néhány intézményében ilyen jelenséget tapasztaltunk. Választ a következő képviselő-testületi ülésre szóban és írásban kérte a képviselőnk.

A 2015. évi kilenchavi költségvetési jelentés tárgyalásakor a képviselőnk által beterjesztett kérdés így szólt: „Kérem az adai önkormányzat tulajdonában levő ingatlanok listáját, valamint Vajdaság Autonóm Tartomány Ada község területén lévő ingatlanjainak listáját! Kérem, hogy az ingatlanok listájával egyetemben tüntessék fel azok értékét!” A választ írásban kérte 15 napon belül!

E témákat, több más mellett, a december 8-án tartott sajtótájékoztatónkon is behatóan elemeztük, majd a 2015. december 22-ei, 30. képviselő-testületi ülésen élesen bíráltuk az önkormányzat képviselőit, amiért nem adtak kérdéseinkre választ. (Az adai önkormányzat illetékeseitől ez már megszokott dolog, mint a múltban már annyiszor tapasztalhattuk.) Annak ellenére sem kaptunk választ, hogy a község polgármestere mélységes felháborodásának adott hangot, szankciókat helyezve kilátásba a munkájukat nem végzőkkel szemben!

Nos, elnök úr, a válaszok még mindig váratnak magukra…

Szeretnénk rávilágítani arra az áldatlan helyzetre is, ahogyan a szakszolgálat egyes tagjai és a képviselő-testület által kinevezett tisztségviselők viselkednek a választott képviselőkkel szemben, főleg ha azok ellenzékiek. Semmibe véve azokat, akik a parlamentarizmus szabályai szerint a község legfontosabb döntéshozói! Lekiskorúsítva őket, és elkendőzve, hogy a tényleges döntésekhez nekik csak segítségnyújtás lenne a feladatuk, a képviselői munka megkönnyítése. A képviselő-testületi tagok feladatköre törvény általi felhatalmazásokkal, és nem egyéni akarattal szabályozott.

Az Adán regnáló Demokrata Párt a magyar nyelv használatáról szóló kérdést durván a szőnyeg alá söpri, és jelentőségét mindenáron bagatellizálni igyekszik. Őket ez nem érdekli, mivel szerintük a magyar nyelvhasználat zökkenőmentes biztosításával nem lehet szavazókat szerezni, legfeljebb elveszíteni. Azonban ez alkotmány által biztosított alanyi jog, akár tetszik az valakinek, akár nem!

Szeretnénk azt hinni, hogy az alkotmány és az idevágó hatályos törvények, a tartomány alapszabálya és Ada község alapszabálya által biztosított, a magyar nyelv hivatalos státusza nem szégyenletes és elhallgatni való dolog. Az anyanyelvünk és szerzett jogunk/jogaink szentek, és azokkal élnünk kell, alkalmaznunk kell! Ha mi nem harcolunk érte, akkor ki fogja azt helyettünk megtenni?

Azoknak szól a közleményünk, akiknek számít, hogy ezen a nyelven tájékozódhassunk, tájékoztassanak bennünket, szabadon szóljunk mi, magyar kisebbségiek, de minden más kisebbségi is, akár a médiában, akár az intézményekben, törvény előtt és bárhol. Mert ahogy a szállóige is mondja: Nyelvében él a nemzet!

Meggyőződésünk, hogy e probléma megvilágítása nem kizárólagos joga egyetlen pártnak sem, mert ez egyetemleges, köztársasági, tartományi, kisebbségi kérdés! Meggyőződésünk, hogy az EU-ba igyekvő országunkban ezekkel a dolgokkal nyíltan kell foglalkozni, főleg azoknak ajánljuk figyelmébe, akik az elmúlt választásokon az uniós integrációt tűzték a zászlójukra!

Ezt a feladatot mind a kisebbségi érdekképviseletet is felvállaló politikai szubjektumként, mind az adai VMSZ-frakció tagjaiként, a pártunk alapelveivel összhangban igyekszünk ellátni!