2024. április 19., péntek

Nagybecskereki nagybőgős a MüPában

A Művészetek Palotájában adott lemezbemutató koncertet az elmúlt év végén a Szegedi Tudományegyetem Tehetségpontjának tagja, a Kelda zenekar, amelynek Kelcz Dávid, Korponai Zsolt és Varga Ákos mellett oszlopos tagja a nagybecskereki származású Horváth Csaba is.

A magát „kulturális akusztikus könnyűzenei” műfajba soroló vidéki csapatot hivatásos klasszikus zenészek alkotják, akiknek származása felöleli a Duna–Tisza déli mentét – a határon túl is. Első nagylemezük a Gondolathajó címet viseli, amely a dalok szövegeit adó versek témakörének sokszínűségét is jelképezi. A Kelda zenekart 2012 februárjában hívta életre Szegeden három egyetemista, az együttest a Szegedi Tudományegyetem Tehetségpont és a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány is kiemelt figyelemmel kíséri. Hivatásos klasszikus zenészek lévén céljuk, hogy a könnyűzenét minőségi tartalommal töltsék meg: zenében és szövegben egyaránt. A zenekar fennállásának 4 éve alatt összesen 46 koncertet adott, három klipet és egy szöveges videót jelentetett meg. Az együttes 2016-ra egy 30-40 koncertből álló lemezbemutató turnét, új videoklipet és új dalokat tervez.

„Szeretek itt zenélni, mert saját basszusdallamokkal díszíthetem a dalokat. Számomra az együttes nemcsak a zenéről szól, hanem a barátságról is” – nyilatkozta az együttes megalakulásakor Horváth Csaba. A Nagybecskerekről származó nagybőgős a középiskolát is a Béga-parti városban végezte zeneelméleti szakon, közben a gitárból, illetve basszusgitárból kifolyólag rájött, hogy komolyzenei pályán is teljesíteni szeretne, így a bőgő tökéletes választásnak bizonyult.

A Kelda zenekar célja, hogy a magyar nyelvű közösségek kulturális életének első számú produkciójává váljon, s hogy a Kelda név szinonimája legyen a magas zenei minőség, a profizmus és az igényesség kifejezéseknek.