2024. április 25., csütörtök

Orbán: Védvonalat kell kiépíteni Görögország északi határánál

Európa új védelmi vonalát Görögország északi határánál kell kiépíteni – sürgette Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Emellett ismét szót emelt az európai uniós alapszerződés módosításának szükségessége ügyében. A kormányfő 2016 döntő kérdésének nevezte azt, hogy rájönnek-e végre Európában: nem elég lassítani, hanem meg kell állítani a bevándorlást.

(Fotó: MTI)

(Fotó: MTI)

A miniszterelnök szerint Bulgáriát fel kell venni a schengeni övezetbe, Macedóniát pedig meg kell erősíteni az észak-görög védvonal kiépítéséhez. Megjegyezte, nem bízik abban, hogy a bevándorlás ügyében a törökökkel kötött megállapodás önmagában elégséges lenne.

Orbán Viktor bírálta a „brüsszelizmust”, ami szerinte lopakodó hatáskörelvonást jelent a nemzetállamoktól. Ha ugyanis ma felüti a fejét egy probléma az EU-ban, az első reflex az, hogy „azonnal európai megoldás kell, és vonjuk el a hatásköröket” a tagállamoktól – fogalmazott. Hozzáfűzte: a „brüsszelizmus” kockázatait a migráció ügyében ma már mindenki látja.

A miniszterelnök szerint ezt a „brüsszelizmust” nem lehet orvosolni alapszerződés-módosítás nélkül.

A szilveszteri németországi molesztálások ügyével kapcsolatban a kormányfő felhívta a figyelmet: „akik bennünket akarnak kioktatni szólásszabadságból”, és akik szerint a bevándorlók érkezése jó dolog, azok a liberalizmus nevében „elfojtják” a hozzájuk (a bevándorlókhoz) kapcsolódó negatív híreket. Szerinte a németországi történések ezért arra mutatnak rá, hogy ma Közép-Európában szélesebb és színesebb a sajtószabadság, mint számos nyugat-európai államban.

Az interjúban szó volt Orbán Viktor szerdai lengyelországi tárgyalásáról is, amelynek során találkozott Jaroslaw Kaczynskivel, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökével. A kormányfő kijelentette: az EU-nak nem érdemes azon törnie a fejét, hogy bármilyen szankciót is alkalmaz Lengyelországgal szemben, mert ahhoz teljes egyetértés kellene, márpedig Magyarország sosem fog támogatni Lengyelország elleni uniós szankciókat.

„Több tiszteletet a lengyeleknek, mert megérdemlik”– hangoztatta, megjegyezve: Magyarország már megszenvedte azt, ami most a lengyelekkel történik, és „mi is azt követeltük, hogy adják meg a magyaroknak a tiszteletet”. Igazat adott a lengyeleknek, hogy nem lehet úgy beszélni velük, ahogy azt egyre gyakrabban teszik Brüsszelben.

David Cameron brit miniszterelnök csütörtöki budapesti látogatásáról azt mondta: Magyarország osztja azt a brit véleményt, amely szerint meg kell újítani az EU-t. Szerinte az erős nemzetek szövetségéből álló EU-ról alkotott brit elképzelés találkozik a visegrádi tagállamok gondolkodásával, ezért „itt van egy természetes szövetség”. Orbán Viktor egyetértéséről biztosította a nemzeti parlamentek megerősítésére és a kettős mérce elutasítására vonatkozó brit javaslatot.

A kormányfő egyetért azzal a törekvéssel, amely a brit szociális ellátásokkal való visszaélések megakadályozására vonatkozik, de hangsúlyozta: nem fogadható el semmilyen diszkrimináció az ügyben, mert a Nagy-Britanniában munkát vállaló magyarok becsületesen dolgoznak, és a befizetéseik a brit költségvetésbe meghaladják a kapott szolgáltatásokat.

A magyarországi helyzetet értékelve Orbán Viktor azt mondta, az elmúlt öt év alapján azt látni: egyre inkább abba az irányba haladunk, hogy mindenki úgy érezheti, minden évben léphet egyet előre. Ez idén is így lesz – közölte, az intézkedések közül kiemelve az adócsökkentést, a minimálbér-emelést és az otthonteremtési programot. Hozzátette, az otthonteremtésben még további lépéseket kell tenni például a közfoglalkoztatottak irányában, ezen dolgoznak.

A kormányfő szerint nem lehet olyan otthonteremtési programot alkotni, amely mindenkinek egyszerre lehetőséget nyújt, mert az emberek nem egyformák, a családok nincsenek azonos helyzetben. „A családtámogatásnál a támogatást hitelekkel kell kombinálni, a hitelekhez feltételeknek kell megfelelni. (...) Lépésről lépésre kell haladni egészen addig, amíg azt nem látjuk, hogy már mindenkinek van lehetősége arra, hogy egyet előre tudjon lépni” – fejtette ki.