2024. március 29., péntek

Bűncselekmény marad az illegális bevándorlás Olaszországban

Az olasz kormány a korábbi tervekkel ellentétben mégsem törli el az illegális bevándorlást bűncselekménynek minősítő törvényt, Matteo Renzi olasz miniszterelnök szerint ugyanis a jelenlegi migrációs helyzetben ezt az olasz közvélemény nemtetszéssel fogadná.

Matteo Renzi, a balközép Demokrata Párt (PD) elnöke vasárnap úgy fogalmazott egy interjúban, hogy az illegális bevándorlás büntetésének eltörlése "most nem alkalmas". Szerinte a törvény eltörlésével a kormánypárt szavazatokat veszíthetne.
Angelino Alfano belügyminiszter, a szintén kormánypárti Új Jobbközép (NCD) elnöke kezdettől fogva ellenezte a jogszabály eltörlését. Kijelentette: "el kell kerülni, hogy negatív üzenetet közvetítsünk a közvélemény felé, ami a biztonság fenntartását illeti, ebben, az Olaszország és Európa számára is rendkívüli időszakban".  A La Repubblica napilapnak vasárnap adott interjúban Angelino Alfano úgy nyilatkozott, 2009-ben "az elrettentés" céljával minősítették bűncselekménynek az illegális bevándorlást, ami "helytelen volt és nem érte el a célját, de most a törvény maradjon". Hozzátette: "nem ez a megfelelő pillanat a törvény eltörlésére, az olaszok nem értenék meg".
Az illegális bevándorlás hét évvel ezelőtt került bele az olasz büntető törvénykönyvbe Silvio Berlusconi legutolsó kormánya idején, amikor Roberto Maroni, az Északi Liga politikusa volt a belügyminiszter, Alfano pedig igazságügyi miniszter. A törvény értelmében az Olaszországba való illegális bevándorlás bűncselekménynek számít, bár nem börtönt, hanem ötezertől tízezer euróig terjedő pénzbírságot szabnak ki érte büntetésként. Ezt a bírságot is rendkívül ritkán vetették ki az Olaszországba tömegesen érkező illegális migránsokra.  
Az illegális bevándorlás bűncselekménnyé minősítésének eltörlését az embercsempészek ellen harcoló olasz ügyészek szorgalmazták. Franco Roberti olasz maffia- és terrorizmusellenes államügyész elmondta, hogy a büntető törvénykönyvi tényállás nem bizonyult hatékony eszköznek a jelenség megfékezésére, ellenkezőleg, akadályt jelent az emberkereskedelem elleni jogi fellépésben, mivel az ügyészségek nem tudják tanúként idézni az illegális bevándorlókat, akiket a hatályos olasz törvény az embercsempészekhez hasonló bűnözőként kezel. Az olasz ügyészek országos szövetsége haszontalannak és károsnak nevezte a jogszabályt.
Az illegális bevándorlás bűncselekményének eltörlését az olasz képviselőház igazságügyi bizottsága karácsony előtt megszavazta, egyedül az NCD képviselői szavaztak nemmel.