2024. április 18., csütörtök

Párizs kilistázza a terroristákat

Rengeteg változással kezdődött az új év a világ országaiban. Az EU-ban például Hollandia vette át a soros elnöki tisztséget, a közösség történetében immár tizenkettedszer.

Ez a holland lakosságot nemigen foglalkoztatja. A többséget sokkal jobban izgatja, hogy miben cipelik haza a boltban vásárolt árut, ha nem visznek magukkal erre alkalmas szatyrot, kosarat. Az üzletekben ugyanis az év eleje óta már nem kaphatnak ingyenes műanyag szatyrokat, amit meg adnak, azért fizetni kell.

Franciaországban szintén január 1-jén vezették be a hollandiaihoz hasonló rendszert az üzletekben. Persze fontosabb intézkedések is történtek. A fanatikus iszlamisták által tavaly végrehajtott véres merényletek miatt módosították az alkotmányt, s ezáltal lehetővé vált a francia állampolgárság megvonása azoktól a kettős állampolgároktól, akiket a bíróság terrorizmus miatt ítél el.

A döntést a lakosság csaknem 95 százaléka támogatja. A maroknyi ellenző ugyanakkor azzal érvel, hogy az új szabály aligha befolyásolja kedvezően a biztonsági helyzetet az országban.

A terroristák miatt Észak-Írországban is jelentős változás történt. Egészen pontosan a hivatalosan már nem létező Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) miatt.

Bár az észak-írországi brit fennhatóság felszámolása és az Ír Köztársasággal történt egyesülésért évtizedekig küzdő (terror)szervezet már rég letette a fegyvert, tavaly felmerült a gyanú, hogy nem mindegyik tagja vonult vissza. Sőt, az is lehet, hogy a rejtőzködő emberei közül valakik meggyilkolták a csoport két (volt) tagját.

A gyilkosságok kapcsán 2015-ben gyanúsítottként őrizetbe vették az IRA politikai szárnyának, a Sinn Féinnek az egyik tisztségviselőjét. Ez az északír kormányban heves vitát váltott ki, amely Peter Robinson miniszterelnök lemondásával végződött.

Helyére január 11-én Arlene Foster kerül, aki eddig pénzügyminiszter volt Robinson kormányában. A személyi változás különlegességét az adja, hogy a 2007 óta félautonóm státuszú brit tartomány irányítását először veszi át egy politikus nő. (Korábban egy-egy röpke ideig kétszer is ellátta már ezt a tisztséget, de csak ideiglenes megbízatással.)

Szaúd-Arábiában szintén figyelemre méltó, sőt történelmi eseménnyel kezdődött 2016: január első napján átvehették hivatalukat azok a hölgyek, akik helyi önkormányzati tanácsnoki tisztséget szereztek a tavaly decemberi választásokon. A dúsgazdag és szélsőségesen konzervatív (vahabita) iszlám országban ez volt az első alkalom, amikor nők is indulhattak, és szavazhattak egy választáson. Az eredmény kellemesen meglepett mindenkit: a 284 önkormányzati tisztségből húszat hölgyek szereztek meg.