2024. április 25., csütörtök

A hitoktatás adta tudás része az általános műveltségnek

Az iskolai és a hitközségben tartott hitoktatás is elengedhetetlenül fontos – véli gyakorló hitoktatóként is Orosz Attila református esperes

A hitoktatás tantárgy redukálására tett javaslat kapcsán Orosz Attila református esperes is megosztotta velünk a gondolatait.

– Egyáltalán nem értek egyet az oktatási miniszter javaslatával, az iskolai hittanórák csökkentésével kapcsolatban. Gyakorló hitoktatóként állíthatom, hogy az eddig bevált gyakorlat jónak mutatkozott. Mi Bácsfeketehegyen az iskolában és a református egyházközségben is tartunk hittanórákat. Személy szerint mindkettőt elengedhetetlenül fontosnak tartom. Az iskolai hitoktatás több ismeretanyagot nyújt, az itt megszerzett tudás része az általános műveltségnek is. Az egyházi hitoktatás az egyházba való könnyebb beintegrálódást segíti elsősorban, itt történik a konfirmációi előkészítés is. A kettő mindenképpen kiegészíti egymást. Az esetek többségében meglátszik egy gyermeknek a viselkedésén, hogy hittanórára jár, mert nemcsak elsajátítja a keresztyén értékeket, hanem gyakorolja is őket. Jó esetben ennek még a szülők felé is pozitív hatása van – mondta Orosz Attila. – Visszatérve az iskolai hitoktatásra: a mi iskolánkban a gyerekek 95 százaléka választja a hittant, ami mindenképpen kimagasló eredmény. Amennyiben csökkentenék az óraszámot, akkor ez az arány is lecsökkenne. A mi tantervünk szerint az általános iskolai oktatásban a tananyag három részből áll: alapvető szentírásismeretből, egyháztörténeti részből és részben más felekezetek megismeréséből, részben pedig keresztyén etikai kérdések tárgyalásából. Ha csak 4 évig tanulnák ezt a tantárgyat a gyerekek, akkor alsó osztályokban csak a legfontosabb bibliai történeteket tudnák elsajátítani. Ez egyértelműen hiányos ismeretekhez vezetne, mert a Biblia tanításán alapszik a másik két tanegység is. Aprópénzre váltva ezt a kérdést, ez a gyakorlatban azt jelenti, mintha csak félig tanulnának meg írni, olvasni vagy számolni... Úgy gondolom, hogy ez a megállapítás bármelyik másik tantárgy esetében is érvényes. Ha mindenképpen csökkenteni kellene az óraszámot, akkor én az általános iskolában meghagynám a hittanórák számát, a középiskolában pedig ésszerűsítenék valahogy. Egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy bármilyen iskolai reformot ennél a kérdésnél kellene elkezdeni megvalósítani. Azt gondolom, hogy az illetékeseknek alaposan át kellene gondolniuk ezt a kérdést, és az eddig bevált 15 éves iskolai hitoktatási gyakorlaton nem kellene változtatni.