2024. április 25., csütörtök

Májustól sem drágul az áram

Az idén több energiaügyi közvállalat élén várható személycsere

Aleksandar Antić bánya- és energiaügyi miniszter pénteken megyőződésének adott hangott, hogy május elsejétől sem drágul meg az elektromos áram.
– A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) megkötött egyezségben szerepel az a kitétel, hogy a következő néhány évben a piaci szinthez igazítják az áram árát. Szabadon dönthetünk arról, hogy 2016-ban meghatározott árkorrekciókat hajtunk végre, viszont erre vonatkozó konkrét dátumunk nincs, és ez a döntés a további elemzések függvényében születik majd meg. Ugyanakkor teljes mértékben meg vagyok győződve arról, hogy az elektromos energia május elseje után nem fog drágulni – fejtette ki Antić.

A miniszter szerint több tényezőtől függ, hogy hogyan alakul az energiaügyi helyzet az országban 2016 folyamán, de a drágulásnak jelenleg semmi jele.

– A napokban a miniszterelnökkel alaposan kielemezzük az energiaügyben dolgozó közvállalati igazgatók munkáját. Kétség nélkül egyes igazgatóktól megválunk, de ebben a miniszterelnök szava lesz a döntő – mondta Antić.

A miniszter ismertette, hogy a múlt évben az energiaügy jól teljesített és 2016-ban folytatják a közvállalatok pénzügyi konszolidációját. E tekintetben sokat fejlődött a Szerbiai Villanygazdaság és a Srbijagas, 2016-ban a Resavica szénkitermelő közvállalaton van a sor – mondta Antić.

Ebben az évben elkezdjük építeni a Kostolaci hőerőmű B3-as blokkját, és megtesszük a szükséges lépéseket az udvarnoki gáztározó bővítése felé – vázolta a teendőket a miniszter.