2024. március 29., péntek

Ambiciózus temerini tervek

A költségvetés egyharmadát beruházások alkotják

Đuro Žiga, Temerin polgármestere sajtótájékoztatón számolt be a leköszönt év legfontosabb eseményeiről, és felvázolta az új évben megvalósításra váró feladatokat. Közölte, hogy a hatalmi koalíció elvárásai az egy évvel korábbi költségvetési tervekben lefektetett projekciók értelmében jórészt megvalósultak. A tavalyi évet ugyanis néhány olyan változás jellemezte, amely a korábbi évektől eltérően, elsősorban a közpénzek felhasználásában jutott kifejezésre.

Emlékeztetett arra, hogy a 2015. évi költségvetést 907 millió dinárra tervezték, amely jórészt a várt százalékban meg is valósult. Bevallotta, hogy a költségvetési bevételek tervezésében ambiciózusak voltak. A tervezett helyi bevételek ugyanis megvalósultak, csak a felsőbb hatalom részéről elvárt átutalások nem következtek be. Ez azzal magyarázható, hogy a tartományi és a köztársasági, valamint az uniós források lehívása nem az elvárt eredménnyel történt. Ettől függetlenül a 2016-os évi költségvetést is törekvőre tervezték.

A 2015. évi beruházásokra szánt eszközök a költségvetés mintegy 30 százalékát tették ki, ami temerini viszonylatban nem kevés. A polgármester megemlített néhány projektumot is. Ezek: a szennyvízcsatorna déli fővezetéke építésének folytatása, aminek értéke több mint 70 millió dinár, a különböző méretű csatornacsövek hossza pedig 4,7 kilométer. A munkálatok rövid időn belül be is fejeződnek, és folyamatos az érdekelt polgárok hálózatra való rácsatlakoztatása is. Az utak javítására, kátyúzására 20 millió dinárt fordítottak. Felújították az olimpiai méretű fürdőmedencét, Járekon és Szőregen parkolóhelyeket építettek a temetők környékén, a helyi közösségekben is új kerékpárutakat, járdákat építettek és megjavították a régieket, valamint a távhővezetéken is javításokat végeztek. Anyagilag támogatták a plébániatemplom padlózatának felújítását és megkezdték a ravatalozó építését a Nyugati temetőben, amelynek befejezését az idei évre tervezték. A sportszervezetek működésére is gondot fordítottak, 27 egyetemista kapott ösztöndíjat, támogatták 19 tanuló iskoláztatását a helyi technikai középiskolában, és a rászoruló nyugdíjasokat segélyben részesítették.

A 2016. évi tervekről szólva a polgármester megemlítette, hogy a költségvetési eszközöket 998 millió dinárra tervezték, ami valamennyivel több mint a 2015. évi. Takarékoskodásra törekszenek, amit a kormány utasítására a foglalkoztatottak bérének és szociális juttatásainak az elmúlt évihez képest további 3 százalékkal, az útiköltségek 5 százalékkal való csökkentésével szeretnék elérni. Kevesebbet költenek felszerelés vásárlására is. A költségvetés egyharmadát a beruházások képezik. Ezek közül megemlítette a járeki helyi közösség épületének átépítését, sporttelepek építését Staro Đurđevón, a Veljko Vlahović gyermekintézmény kazáncseréjét, a szőregi óvoda még 2007-ben elkezdett építésének folytatását, a szennyvízcsatorna déli fővezetéke elágazásainak építését, annak érdekében, hogy Járek központjában a hálózatra rákapcsolhassák a középületeket, és a Nyugati főcsatorna (Szőreg felé) építésének tervezését. Mintegy 50 millió dinárt fordítanak a szennyvíztisztító bővítésére, befejezik a ravatalozó építését a Nyugati temetőben és a mellette lévő parkoló létrehozását is. 15 milliót szántak a határban lévő utak rendezésére, 25 milliót a helyi utak és járdák karbantartására, 1 milliót a temerini Első Helyi Közösség épülete tetőzetének javítására. Tervezik a járeki sportcsarnok építésének befejezését és a szőregi, új művelődési ház tervének elkészítését, valamint a járeki orvosi rendelő újjáépítését, amire 5 millió dinárt fordítanak.

Ugyancsak az idei évi tervek között szerepel a szeméttelep peremének magasítása, aminek köszönhetően még néhány évig használhatóvá válik. A közművállalat számára egy szeméthordó autó és egy autóra szerelt emelő vásárlását is tervezik. Tervben van még föld vásárlása az új köztemető részére a Temerinből Óbecsére vezető út bal oldalán, a Nagypartoknál, valamint a Staro Đurđevó-i temető bővítésére, és a kápolna előtti terület rendezése. Tervezik megfelelő parcella vásárlását is az ortodox templom építésére is Temerinben.