2024. április 19., péntek

Közös melegedés a nagy tűznél

A világon több mint 200 millió ortodox vallású ünnepli a karácsonyt a Juliánus naptár szerint

Szerbiában,Oroszországban, Grúziában , Ukrajnában, Macedóniában valamint Montenegróban és Görögországban a Szent Hegyen továbbá a világ több országában kisebb közösségekben a Juliánus naptár szerint ünneplik Jézus születését. Az ortodox hívők legnagyobb vallási ünnepét a Gergely naptár szerinti karácsonyt követő 13. napon, január 7-én tartják. Jóllehet az ortodox hívők szerint is családi ünnep a karácsony, ám a többpártrendszer bevezetése óta ez az ünnep kiköltözött az utcákra, terekre. Szabadkán 21. alkalommal szerveztek közös ünnepet a város főterén.

Szabadkán immár 21. alkalommal mentek több százan, szervezetten az erdőbe tölgyágat vágni (Molnár Edvárd felvétele)

Szabadkán immár 21. alkalommal mentek több százan, szervezetten az erdőbe tölgyágat vágni (Molnár Edvárd felvétele)

Ősi szokás szerint napfelkelte előtt a nagyapa unokájával ment az erdőbe tölgyfát keresni. A pravoszláv vallásúaknál ugyanis nincs karácsonyfa, nekik a száraz tölgyág a szent fa. A tölgyág, azaz a badnjak azt a faágat jelképezi, amelyet a Kisjézusnak ajándékoztak a pásztorok és amelyből József tüzet rakott.

Szabadkán karácsony böjtjén a Szent Száva Szerb Kultúrközpont valamint a pravoszláv egyház szervezésében reggel szervezetten indulnak a férfiak a makkhetesi tölgyes erdőbe fát vágni. Az erdő szélén egy előre kivágott fát a pap megszentel, jelképesen ki is vágják az egybegyűltek előtt majd beviszik a templom udvarába, mert csak este a város főterén fogják majd elégetni.

A baráti társaságok, szomszédok csoportokba verődve indulnak az erdőbe és keresik a tölgyfákat. Akárcsak a katolikusoknál, az ortodox vallásúaknál is a szenteste böjti nap. Ennek ellenére senki sem indul pálinka nélkül az erdőbe. Vannak, akik mézespálinkát, mások a legjobb kisüstit viszik magukkal. S egymást kínálgatva fogy az értékes ital, igencsak nagy mennyiségben. A szerb nép hagyományainak szerves része a lövöldözés. Így adják környezetük tudomására az örömhírt. Lövöldöznek a gyermek születésekor, lakodalom, születésnep és más ünnepek alkalmával. A badnjak kivágásakor is ropogtak a fegyverek, durrogtak a petárdák az erdőben.

A tölgy kivágásának szigorú rítusa van. Egy-két fejszecsapással kelet felől kell kivágni, mégpedig úgy, hogy kelet felé dőljön, amerről a Nap kel fel, és ne essen rá másik fára.

Ősi szokás szerint a tölgyágat hazaszállították, de nem került azonnal a szobába, csak este vitték be a házba, ahol vacsora után meggyújtották. Mivel mostanra már nagyon sok lakásban nincsen tűzhely, ahol tűzre lehetne vetni a tölgyágat, a város főterén egy közös nagy tüzet raknak és itt nem csak a templomkertbe elszállított közös tölgyfát égetik el, hanem mindenki rádobhatja a saját ágacskáját.

Szabadkán, a főtéren minden évben népi vigassággal ér véget a karácsonyvárás (Molnár Edvárd felvétele)

Szabadkán, a főtéren minden évben népi vigassággal ér véget a karácsonyvárás (Molnár Edvárd felvétele)

A szabadkai Szent Száva Szerb Kultúrközpont legnagyobb rendezvénye a közös szentestei ünnepség megszervezése a város főterén. Lovas hírnök vezetésével a pravoszláv papok valamint a Božić Bata, a karácsonyi hírvivő kíséretében szállítják a város központjába a hívek közös tölgyfáját. Miután a papok megáldották a fát is, meg a főtéren egybegyűlt többezres tömeget is, tűzre vetik a tölgyfát. A néphit szerint, amennyi szikrát szór az égő tölgyfa, olyan szerencsés lesz a család, ez esetben a hívőközösség a következő évben. Az ortodox vallás szerint a tűz, a Kisjézus születésekor, a hideg télben életet jelentett, a kiárasztott fénye pedig eloszlatta a sötétséget. Világosságot hozott a földre, ami szebbé és jobbá tette a világot, akárcsak a Kisded megszületése.

Szabadkán a város központjában a szentestei közös ünneplésre alkalmi színpadot állítanak és itt misztériumjátékot adnak elő a kultúrközpont tagjai illetve a hittanosok. A Megváltó megszületésének körülményeit megelevenítő misztériumjáték mellett a karácsonyi néphagyományok, mint amilyen a kóringyálás is megelevenedett előadásukban. Dragan Stokin, pravoszláv pap ünnepi beszédében áldását kérte a város minden lakójára és a szerb népre.

Az újkori pravoszláv szokások szerint a karácsony nem csak vallási , a hanem nemzeti ünnep is. Sokan zászlókkal mentek az erdőbe tölgyfát vágni és zászlóval érkeztek a közös ünnepségre. Többen hagyományos sajkacsával a fejükön jelentek meg a város főterén. A hivatalos művelődési program részeként pedig a szerb himnusz is elhangzott.

A meleget és fényességet árasztó tüzet mindenki kötelességének érzi táplálni (Molnár Edvárd felvétele)

A meleget és fényességet árasztó tüzet mindenki kötelességének érzi táplálni (Molnár Edvárd felvétele)

Miután az ünneplők is tűzre vettették a magukkal hozott ágacskákat, és a művelődési műsor befejeződött, az egybegyűltek közös körtáncot jártak. A szerb nép közösségi érzése rendkívül erős. Ezért fontos nekik a közös ünneplés. A karácsonyvárás a népi vígasságot követően otthon a családokban folytatódik. Akárcsak a katolikusok, a pravoszlávok is böjti bablevest és halászlevet esznek. Este ünnepi szentmisére mennek.

Karácsony napján minden családban várják a hírnököt. Azt a férfiembert, aki elsőként lép a házba. A položajnik jó szerencsét kíván a családnak, azok pedig megajándékozzák, pénzzel, kisebb ajándékokkal, gyümölccsel. A karácsony napja, akárcsak a katolikusoknál, vendégeskedéssel telik. Karácsony napján, ezen az egy napon Hristos se rodi (Krisztus megszületett) köszönéssel üdvözlik egymást az ortodox vallásúak. Erre a Vaista se rodi ( Valóban megszületett) köszönéssel válaszolnak, mintegy egymásnak adva tovább a hírt a Megváltó megszületéséről.