2024. március 28., csütörtök

Több mint 200 fiút molesztáltak a német egyházi kórusban

A regensburgi Domspatzen fiúkórus tagjai közül több mint ötvenen szexuális zaklatásra panaszkodtak az 1953 és 1992 közötti időszakból.

A helyi katolikus egyház egy jogászt bízott meg a vizsgálatokkal, aki arról is beszámolt, hogy a Domspatzen korábbi konduktorának, Georg Ratzingernek is tudnia kellett a molesztálásokról. Ratzinger, aki a bátyja XVI. Benedek pápának, korábban tagadta, hogy tudott volna az incidensekről.

A történtekre évekkel ezelőtt derült fény, amikor az egyház foglalkozni kezdett az ilyen jellegű panaszokkal Európában és az Egyesült Államokban. A jogász, Ulrich Weber elmondta, hogy az elmúlt nyolc hónapban több mint 140 emberrel készített interjút, közülük hetvenen valószínűleg áldozatok. Arra a következtetésre jutott, hogy abban a két általános iskolában, ahonnan kikerültek a diákok a kórusba, a tanulók legalább egyharmadát érte valamilyen inzultus. A szexuális molesztálás a simogatástól egészen a megerőszakolásig terjedt.

- Az esetekről tudtak, és el is ítélték azokat, de következményeik nem lettek - közölte Weber. Az egyházmegye most publikálta a köztes jelentést, és egyben sajnálatukat fejezték ki a történtek miatt. Az egyházmegye korábban 2 500 euró kártérítést ajánlott fel az áldozatoknak - írta az AP hírügynökség.