2024. április 20., szombat
NÉMETORSZÁG

A gyanúsítottak között tizennyolc menedékkérő van

Harmincegy olyan embert, köztük tizennyolc olyan menedékkérőt azonosított a német szövetségi rendőrség, akiknek a gyanú szerint közük lehetett a szilveszter éjszaka Kölnben nők ellen elkövetett támadásokhoz - közölte pénteken a német belügyminisztérium szóvivője.

(Fotó: Beta)

(Fotó: Beta)

Tobias Plate azt mondta, hogy a gyanúsítottak közül kilencen algériaiak, nyolcan marokkóiak, öten irániak és négyen szíriaiak voltak. Ezen felül két német, egy iraki, egy szerb és egy amerikai állampolgárt gyanúsítanak a szilveszteri bűncselekmények elkövetésével. A szóvivő hozzátette, a német szövetségi rendőrség által feltárt bűntények többsége lopáshoz és testi sértéshez kapcsolódik, szexuális zaklatással három áll összefüggésben. Ez utóbbiak kapcsán a rendőrség még nem azonosította a lehetséges elkövetőket.

Angela Merkel német kancellár szóvivője, Georg Streiter pénteken Berlinben kijelentette: a kancellárnak fontos, hogy a teljes igazság kiderüljön, és hogy semmilyen információt ne tartsanak vissza vagy szépítsenek meg. Minden más a jogállamnak és a Németországban védelmet kereső, feddhetetlen menekültek többségének árt - hangsúlyozta Streiter. „Itt elsősorban nem a menekültekről, hanem bűnözésről van szó" - hangsúlyozta a szóvivő, és hozzátette, az elkövetők az állam és a jogszabályok vasszigorára számíthatnak.

A Kölner Stadt-Anzeiger című újság egyik pénteki jelentése szerint a kölni rendőrség illetékesei szándékosan titokban tartották a főpályaudvar környéki zaklatások elkövetőinek eredetét. A lap arról írt, hogy a rendőrség vezetői számára nyilvánvalóan már szilveszter éjjel világos volt, hogy a nagyjából száz igazoltatott férfi között sok a szíriai, iraki és afganisztáni menekült, akik csak rövid ideje élnek Németországban.

Henriette Reker, Köln főpolgármestere élesen bírálta pénteken a rendőrség magatartását a szilveszter éjszakai történések körüli tájékoztatás akadozása miatt. „Egyértelmű, hogy (a főpolgármesternek) napokkal később is más információi voltak, mint amely abban az időpontban a rendőrség rendelkezésére állt" - mondta Gregor Timmer, a városvezető szóvivője. Hozzátette, hogy a rendőrségnek politikai és taktikai indítékai is lehettek. Reker múlt hétfőn azt mondta, a hatóságoknak nincsenek arra utaló információik, hogy a támadások elkövetői menekültek közül kerülhettek ki.