2024. március 28., csütörtök

Szlovénia listát kér a migránsokról

Ljubljana mostantól a Horvátországból Szlovéniába továbbszállított migránsok összeírását kéri Zágrábtól, és ha nem kapnak listát a bevándorlók pontos adataival, nem fogadják őket – jelentette szerdán a horvát sajtó Boštjan Šeficnek, a szlovén belügyminisztérium államtitkárának előző napi sajtótájékoztatójára hivatkozva.

Šefic újságíróknak elmondta: „Egyes határszakaszok ellenőrzése Schengenen belül ideiglenes megoldás, de ha nem csökken a migránsáradat, Szlovénia kész további intézkedéseket is bevezetni Horvátországgal közös határán”.

Ljubljana azt kéri Horvátországtól, hogy minden előre bejelentett vonattal együtt a rajtuk utazó migránsok adatait is küldjék el a horvát hatóságok a dobovai befogadóállomásnak, ellenkező esetben Szlovénia visszautasítja a szerelvény fogadását.

Ranko Ostojić horvát ügyvezető belügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján az intézkedésre reagálva kijelentette: „Ljubljana ismét egyoldalú döntést hozott, valószínűleg azért, mert Ausztria ugyanezt kérte Szlovéniától, de Horvátországgal nem egyeztetett róla”. Ostojić arról is beszélt, hogy amíg „Európa alszik, Brüsszel pedig valószínűleg szabadságon van”, a nyugat-balkáni útvonalon továbbra is naponta 2-3 ezer migráns érkezik.