2024. április 24., szerda

Zeman tudja, s megmondja

Gyakran bírálja az utóbbi időben az Európába érkezett menekülteket a cseh államfő. Miloš Zeman ugyan még nem szólalt meg azzal kapcsolatban, hogy szilveszter éjszakáján Kölnben migránsok nagy csoportja szexuálisan zaklatott több mint száz helybeli nőt, de már ismertette a menekülthullámról kialakított legújabb elméletét.

E szerint az egyre több terrorszervezet tömörítő Muzulmán Testvériség sarkallja a migránsok óriási tömegeit arra, hogy menjenek Európába. A politikus azt állítja, hogy az iszlamista szervezet végső célja a világuralom megszerzése. Kellő haderő híján ezt úgy akarja biztosítani, hogy – első lépésben – migránsokkal árasztja el Európát, ahol a segítségükkel meghatározó befolyásra akar szert tenni.

A baloldali Zeman egy ideje már folyamatosan iszlámveszéllyel riogat. Egyik-másik nyilatkozata az idegenekről a szélsőséges európai pártok gyűlölködő kirohanásait idézi.

Csehországba alig érkezett illegális migráns, a bevándorlás és a menekültáradat mégis komoly politikai vitákat gerjesztett, sőt a társadalmat is megosztotta. A zűrzavarkeltés ellen nemrég élesen kikelt Karel Schwarzenberg herceg, exkülügyminiszter.

Néhány politikust, beleértve az államfőt is, azzal vádolt meg, hogy nyilatkozataikkal bemocskolták az ország becsületét. Zemannak és társainak felrótta, hogy saját érdekeik szerint kommunikálják a menekültválságot.

A cseh elnök azóta szórja az átkokat, hogy az EU-ban felvetődött menekültek egy-egy csoportjának befogadása kvóták alapján. A muszlim jövevényekkel különösen nincs kibékülve. Róluk azt terjeszti, hogy kulturális különbözőségük miatt nem is éreznék otthon magukat Csehországban. A menekült szíriai keresztényekről viszont úgy véli: „kulturális szempontból is joguk van” ahhoz, hogy a hazájában telepedjenek le.

Az utóbbi hónapokban azonban sokkal elutasítóbb. Egy ideje már az a véleménye, hogy „senki sem hívta” őket, és ha Csehországban „nem tetszik nekik, menjenek el”, meg egyébként sem „szolgálnak rá együttérzésünkre”. Ráadásul „nem tartják tiszteletben a helyi törvényeket”, helyettük az iszlám jogrendet, a saríát akarják bevezetni.

Radikalizmusáért már több vezető politikustársa bírálta, közöttük Bohuslav Sobotka szociáldemokrata kormányfő is. A miniszterelnöki hivatal nemrég azt vetette a szemére, hogy „szítja az idegengyűlöletet”.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Zeid Ra’ad Zeid Al-Husszein herceg szintén idegengyűlölőnek és iszlamofóbnak minősítette az államfő kijelentéseit. A megszólított azzal vágott vissza, hogy nem az iszlámot, hanem a vallási fanatikusokat és a radikálisokat támadta. Az elnöki hivatala pedig azt állítja, hogy a menekültkérdésben Zemannal szembehelyezkedők „nemzetközi hadjáratot indítottak Csehország ellen”.

Másként látja a helyzetet Karel Schwarzenberg. Szerinte Csehországban, sőt egész Kelet-Európában „a nacionalizmushoz történő visszatérésnek lehetünk a tanúi”.