2024. március 28., csütörtök

A Balkánon keresztül hódítaná meg Európát a terrorszervezet

A Balkánról kiindulva igázná le Európát az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet, legalább is ez derül ki abból a videóból, amelyet hivatalos videocsatornáján osztott meg a szervezet, és amelyet a Nezavisne Novine című boszniai újság internetes oldala is elemzett pénteken.

„Leigázzuk a keresztény országokat, gyilkolni és mérgezni fogunk, és felszabadítjuk testvéreinket Allah nevében" - üzente az IÁ. A Balkánt olyan helynek írják le, ahol évszázadokig heves harcok dúltak, és amely most a muszlimok új frontja, a „keresztes Európa" elleni védőpajzs lehet.

Az angol nyelvű narráció emellett dicséri az Iszlám Állam harcosait. A felvételen boszniai, koszovói, macedóniai és albániai dzsihadisták is megjelennek. Az egyik férfi, aki a boszniai fegyveres erők egyenruháját viseli, robbantásokra és mérgezésekre biztatja a videót néző harcosokat, de a kilencvenes évek balkáni háborúira is utalás történik, amikor elhangzik, hogy az évek során a muszlim lakosságot ebben a térségben megalázták, és a keresztény Európa azt is megengedte, hogy a muszlimokat úgy gyilkolják le, „mint az állatokat".

A videóban minden muszlimot arra szólítanak fel, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. A balkáni térségből bizonyítottan több százan utaztak már el a szíriai és iraki frontra, hogy szélsőséges szervezetek oldalán harcoljanak, a legtöbben Bosznia-Hercegovinából és Koszovóból.