2024. április 23., kedd

Szerbia, a betegesen elégedetlenek országa

Aleksandar Vučić: Kit érdekelnek a választások?

Pravoszláv karácsony napján a Pink Tv reggeli műsorában vendégeskedve Aleksandar Vučić kormányfő abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy az idei nehéz, ám sikeres év lesz. A miniszterelnök hiszi, hogy 2016-ban kétszázalékos lesz a gazdasági növekedés, jövőre pedig már háromszázalékos. Mint az kiderült, nem érti, hogy az emberek miért elégedetlenek folyton, meglátása szerint már a tavalyi év jobb volt, mint mondjuk 2014. Vučić azokat sem érti, akik folyton az árak növekedését emlegetik, mert szerinte tavaly semmi sem drágult meg. Állítását azzal támasztotta alá, hogy kifejtette: az infláció szinte elenyésző mértékű. A miniszterelnök végül hozzátette: valójában nem lepik meg a kritikák, a szerb népre mindig is jellemző volt a folyamatos elégedetlenség.

TÖLTÉNYEKKEL A JOBB JÖVŐÉRT

A szerb kormány célja szigorúan kézben tartani a közpénzeket, hogy az ország soha többé ne kerülhessen a csőd szélére. Szerbia már most elégedett lehetne a GDP növekedésével, hiszen hasonló vagy alig nagyobb növekedés volt jellemző Ausztriában és Olaszországban. Nincsen azonban megállás, Szerbiának még nagyobb növekedésre van szüksége, fejtette ki Vučić.

A kormány tervei jók, és képes is végrehajtani őket. Minden a néptől függ azonban. Emlékezzenek csak, tavaly a pusztító árvizeket követően szinte azonnal megkezdtük végrehajtani a szükséges reformokat, amelyek eredményét most kezdtük el érezni. Persze még közel sem lehetünk elégedettek, újabb és még jobb eredményekre van szükség. Sok minden függ attól is, hogy képesek leszünk-e felülkerekedni önmagunkon. Mindannyian. Érdekes, hogy 2009-ben, amikor a GDP „növekedése” –3,6 százalékos volt, azok voltak hatalmon, akik most a leghangosabbak, akik a leghevesebben kritizálnak. A Nemzetközi Valutaalap három alkalommal is pozitívan értékelte az utóbbi időszakban Szerbiát. Az IMF képviselői 2011-ben néhány napos szerbiai látogatást követően fejvesztve menekültek az országból, mivel rájöttek, hogy kikkel van dolguk. A mi kormányunknak sikeres megállapodása van a valutaalappal. Angela Merkel sem az elvégzett dolgok miatt hagyta el dühösen Szerbiát 2011-es látogatása után, hanem amiatt, amit a kormány nem tett meg. Emlékeztetnék, hogy Merkel tavaly igencsak elégedetten távozott Belgrádból – magyarázta Vučić.

A miniszterelnök értékelése szerint idén a fegyveripar produkálhatja a legszembetűnőbb növekedést. A stúdióban bemutatta a majdani uzići fegyvergyár tervét. Az üzem, ahol töltényt fognak gyártani, feltehetőleg májusig elkészül. A beruházás összértéke 45 millió euró. A fegyveripar tekintetében Vučić más gyárak vonatkozásában is a tölténygyártást emelte ki. A töltények fajtájának némelyikéből annyit ad el Szerbia, amennyit csak akar, fűzte hozzá.

Ami pedig a Szerbia részéről, külföldről vásárolt fegyvereket illeti, az ország a védelem miatt erősíti felszerelését, nem pedig azért, mert támadást kíván intézni valamelyik ország ellen, szögezte le a kormányfő.

„FÉL” AZ ELLENZÉKTŐL

Az újságírói kérdésre, hogy az idén megtartandó tartományi parlamenti és helyhatósági választásokkal egy időben előrehozott köztársasági parlamenti választásokat is tartanak-e az országban, a miniszterelnök felháborodott hangnemben a következőképpen válaszolt: „Kit érdekelnek a választások? Magát? Mi van, talán pénzre ácsingóznak? Talán nem rendeztük számlánkat a Pink Tv irányába? Mi mindent előre kifizetünk, senkinek nem vagyunk az adósai. Nem úgy, mint mások, akik eladósodnak, és akik az eladósodás jegyében vezették az államot is.”

Válaszolva a másik újságírói kérdésre, hogy mikor fogadja el az ellenzéki pártok vezetőinek felkérését, hogy vegyen részt velük tv-párbajban, Vučić közölte, hogy ott a köztársasági parlament, ahol minden kérdésre válaszol.

Hogyan álljak ki ellenük, amikor „nálam sokkal sikeresebb és befolyásosabb politikai vezetőkről van szó”? Ha kiállok ellenük, akkor muszáj lesz a másik hússzal is megvívnom, nem választhatok, hogy ezzel akarok, a másikkal meg nem. Nem is tudnék választani. Egyikük támogatottsága öt százalék, a másiké hat, esetleg úgy lehetne, hogy ők, mindannyian, ellenem. Az én feladatom az, hogy elvégezzem a legnehezebb feladatokat – fogalmazott Vučić.

FOLYTATÓDIK A PÁRBESZÉD

Egy másik interjú során, a Belgrád–Pristina-párbeszéd témájához kapcsolódóan Vučić a Szabad Európa Rádiónak nyilatkozva bejelentette, hogy a következő kormányfői találkozóra Brüsszelben január 27-én kerül sor. A miniszterelnök értékelése szerint nagyon nehéz lesz a tárgyalások folytatása, egyedül azonban az a fontos, hogy sikerüljön megoldani a problémákat, mindenki, mind a szerb, mind az albán lakosság érdekében.

Hiszem, hogy a párbeszéd a továbbiakban még nehezebb lesz. A helyzetet rendezni kell, álljon akárki is a szerb kormány élén. Nem azért, mert az Európai Unió ezt követeli tőlünk, hanem azért, mert ez az életünk részét képezi. Azért, mert egymás mellett élünk. Ezért kell úgy megoldanunk a nyitott kérdéseket, hogy mindkét fél elégedett legyen. Egyébként ez a legnehezebb, az emberek gyakran visszaélnek a lakossággal, a közvéleménnyel – taglalta Vučić, aki a Belgrád–Pristina-párbeszéd tekintetében semmit sem tart kizártnak, még egy újabb, a brüsszeli megállapodáshoz hasonló dokumentum megszületését sem.

Amiben a miniszterelnök már most biztos, az az, hogy január 27-én kezdeményezni fogja az áruforgalom témájának megnyitását. Az árunak, az utazóknak és a tőkének az eddigieknél sokkal gyorsabban kell áramolniuk Szerbia és Koszovó között. Mindenki számára káros, ha az árut és az utazókat úton-útfélen megállítják, mindig más bizonylatokat, dokumentumokat követelnek az adminisztratív vonalon – vagy ahogyan az albánok mondják, a határon –, emelte ki Vučić.