2024. április 25., csütörtök

Stabil a földgáz- és a villanyáram-ellátás

Aleksandar Antić miniszter az udvarnoki gáztározóban járt

Az ország energiaellátása stabil és ezen a téren nem várhatók bármiféle kellemetlen meglepetések, jelentette ki tegnap Aleksandar Antić energetikai és bányászati miniszter az udvarnoki gáztározóban tett látogatása alkalmával.
Mint ahogy a szakminiszter kihangsúlyozta, az ortodox karácsony napján is az energetikában dolgozó mintegy 15 ezer dolgozó végzi a feladatát. Különösképpen pedig az ügyeletes szolgálatokban dolgozó mintegy ötezer munkás igyekszik megtenni mindent annak érdekében, hogy zavartalan legyen a háztartásoknak a villanyárammal és földgázzal való ellátása. A miniszter szavai szerint lassan normalizálódik az ellátás a hegyvidéki területeken is, ahol az utóbbi napokban gondok voltak, mint például Knjaževacon, és néhány faluban, ahol megszakadt az áramellátás.

Udvarnok szavatolja a biztonságot

Udvarnok szavatolja a biztonságot

A villanyárammal való ellátást továbbra is teljes mértékben hazai forrásokból biztosítják. Javarészt az udvarnoki gáztározónak köszönve pedig a háztartások és az ipari létesítmények földgázzal való ellátása is szavatolt. Az udvarnoki gáztározó a 2008 januárjában megkötött államközi szerződés után a Gazprom és a Srbijagas együttműködésének az eredményeként épült ki. A földgáztározó kiépítésével és annak hasznosításával foglakozó közös vállalatnak az 51 százaléka az oroszoké, 49 százaléka pedig a Srbijagas tulajdonában van. A két fél közös (több mint 22 millió eurós) befektetésével 2011-ben teljesen felszerelték a gáztározót, amely azóta a PSG név alatt létrehozott leányvállalatként működik. Egykori gázlelőhely helyén hozták létre, amelynek hasznosítását 1989-ben hagyták abba. Becslések szerint itt még 830 millió köbméter földgáz maradt a földben. Ebből 100 millió végkép elvesz, de a többi mennyiségnek köszönve egy természetes földalatti készlet keletkezik, amelybe időnként behozatali gázt lehet pumpálni. A létesítmény jelenlegi kapacitása 450 millió köbméter földgáz. A tartaléknak köszönve az orosz földgáz behozatalának az esetleges megszakítása sem bénítaná meg az ipari létesítmények és a háztartások gázellátását. A fogyasztás megnövekedése esetén pedig innen lehet pótolni a hiányzó mennyiséget. Így az udvarnoki gáztározóból az utóbbi időben naponta 10–12 millió köbméter földgázt szállítanak le. Ezzel gyakorlatilag ez a létesítmény az ország energiabiztonságának az egyik fontos pillére lett.
A tegnapi látogatása alkalmával Aleksandar Antić miniszter találkozott a PSG és a Srbijagas vezetésével. A beszélgetésen szó volt az energetika terén várható beruházásokról. Többek között bejelentették az udvarnoki gáztározó, illetve a PSG bővítését: hetvenmillió eurós beruházásról van szó, aminek köszönve a gáztározó kapacitását egymilliárd köbméter földgázra növelik. Emellett tervben van még egy kapacitás (tartalék tározó) megépítése Szerbittabé közelében.
Dušan Bajatović, a Srbijagas vezérigazgatója kihangsúlyozta, hogy a gázellátási rendszerbe való, Európában most aktuális és tervezett infrastrukturális beruházások indokolttá teszik a hazai bővítéseket. Véleménye szerint az udvarnoki PSG teljes mértékben képes az ország gázellátását szavatolni. Azt is közölte, hogy a földgázellátás ezen a télen is stabil lesz. Az idén biztos nem lesz gázáremelés. Sőt, ahogy azt a világpiaci helyzet alakulása is alátámasztja, nagyobb áringadozásra nem kell számítani a következő két-három évben sem.