2024. március 29., péntek

Tizenhatan vannak a melegedőben

Az objektum mindaddig működni fog, amíg az időjárási viszonyok ezt szükségessé teszik

Szilveszter napján nyílt meg Szabadkán a Gaj utca 50-es szám alatt a melegedő, ahol a rászorulók a leghidegebb napokban szállást és ellátást kaphatnak. A húsz személy befogadására alkalmas objektumban jelen pillanatban 16-an tartózkodnak. Ők ágyat, napi háromszori étkezést, orvosi ellátást és személyes higiéniai eszközöket kapnak. A Vöröskereszt aktivistái elmondták, tavaly valamivel többen voltak, akkor húsz személy kapott itt menedéket, idén 90 százalékban ugyanazokról az emberekről van szó.

Ott jártunkkor csak néhány rászoruló tartózkodott a helyiségben, a többiek kimentek az utcára. Mint az aktivisták elmondták, azért, mert szégyellik magukat, amiért itt kell tartózkodniuk, nem akarnak a nyilvánosság előtt szerepelni.

Zoltán, az ellátottak egyike elmondta, sokat jelent számára ez a segítség, ugyanis munka nélkül maradt. Elmondta, jószággondozással foglalkozott, munkaadója azonban becsapta őt, viszont nem tehetett ellene feljelentést, mert bejelentés nélkül alkalmazta.

– Ezek után nem tudtam tovább finanszírozni az albérletet és az utcára kerültem. Nem is tudom, mi lenne velem, ha ezekben a nagy hidegekben nem lenne ez a lehetőségem. Folyamatosan igyekszem munkát találni, újsághirdetéseken keresztül, de sajnos nem könnyű feladat. Ha valamit sikerülne találni, nem maradnék itt tovább – mesélte.

Milimir Vujadinović, a Városi Tanács szociális ügyekkel megbízott tagja kedden ellátogatott a melegedőbe. Ez alkalommal elmondta, az objektum üzemeltetését az önkormányzat finanszírozza, az operatív tevékenységet a Vöröskereszt végzi, arról pedig, hogy kik kerülhetnek ide be, a Szociális Központ hoz döntést, az ő listájuk alapján költöztetik be a rászorulókat. A tanácsos kiemelte, nem tudni előre, meddig üzemel a melegedő, de mindaddig nyitva lesz, amíg ennyire alacsony hőmérséklet lesz, senki sem fog az utcán maradni az ünnepek alatt.

Arról, hogy mennyit fordít a város a melegedő üzemeltetésére, nem tudott beszámolni, mert ideiglenesen működtetett objektumról van szó. A költségek attól függnek, hogy mennyi ideig üzemel a melegedő, ami lehet pár hét, de akár egy-két hónap is, ez az időjárástól függ.

Vujadinović szerint a 143 ezer lakosú Szabadkán a 15–20 rászoruló nem számít soknak, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy nem mindannyian hajléktalanok, akadnak köztük olyanok, akiknek van hol lakniuk, csak hát épületeik annyira rossz állapotban vannak, hogy szociális helyzetük miatt nem tudják azt karbantartani, fűteni, ezért kerülnek a melegedőbe.

A melegedőben tartózkodók orvosi vizsgálaton estek át. Azok, akiknek az egészségügyi állapota megkívánja, speciális vizsgálatokon is átesnek a kórházban. A vizsgálatokat a Szabadkai Egészségházak orvosai végzik, a gyógyszerek beszerzését pedig az önkormányzat biztosítja.

A Gaj utca 50-es szám alatti objektumban 20 személyt tudnak fogadni, de a szociális ügyekkel megbízott tanácsos szerint, ha erre szükség mutatkozik, további kapacitásokat is tudnak biztosítani.

Folyamatosan működik a Vöröskereszt által üzemeltetett Népkonyha is, a tavalyi évhez hasonlóan idén is 1100 személy kap napi egy alkalommal meleg ételt. A költségeket fele-fele arányban fedezi az önkormányzat és a Vöröskereszt, saját forrásokból és adományokból. Itt készítik a melegedőben tartózkodó személyek számára is az élelmet.

A Népkonyha üzemeltetésében az előkészítéstől kezdve a beszerzésen át, a konyhai dolgozókat, a sofőröket és azokat az önkénteseket is figyelembe véve, akik a helyszínen végzik az élelem osztását, a Vöröskereszt 45–50 aktivistája vesz részt napi szinten. Az élelemre jogosultak listáját a Szociális Munkaközpont szakmunkatársainak becslése alapján állítják össze. A működtetés anyagi fedezete június 30-ig biztosítva van, ekkor egyébként is nyári szünet következik a nagy meleg miatt, higiéniai okokból. A nyári időszakban élelmiszercsomagokat osztanak, majd szeptembertől készül ismét főtt étel.

Vujadinović elmondta, a város mindenképpen segítséget nyújt ahhoz, hogy a népkonyha folyamatosan működhessen, akár újabb költségvetési eszközök biztosítása útján is.