2024. április 18., csütörtök
NAGYBECSKEREKI VÍZTISZTÍTÓ

Majd a választások után?

Az már nem hír, hogy késik a nagybecskereki víztisztító építése, hiszen a mindenkori hatalom immár évtizedek óta képtelen biztosítani a legnagyobb bánáti város polgárai számára az egészséges (értsd arzénmentes csapvizet). De két hónappal ezelőtt mégis úgy tűnt, hogy közelebb kerültek a megoldáshoz, amikor is megtörtént a leendő víztisztító alapkövének a letétele. Akkor az illetékesek azt ígérték, hogy 2015 végéig megoldódik a probléma. Nos, ez mégsem történt meg. Ehelyett a napokban egy újabb határidőt jelentettek be: vagyis, hogy 2016 júniusától lesz majd arzén- mentesítve a nagybecskereki vezetékes víz.
Nagybecskereken tizenkét évvel ezelőtt a magas arzéntartalom miatt betiltották a vezetékes víz használatát. Az önkormányzat 2012-ben szerződés írt alá a német Wassertechnik társasággal a vízgyár építéséről, de a szerződést a hatalomváltás után felbontották. Az új hatalmi felállás 2015 februárjában szerződést írt alá az olasz Zilio Csoportosulással. Akkor azt ígérték, hogy legkésőbb 2015. október 12-éig egészséges ivóvizet biztosítanak majd a nagybecskerekieknek. De addigra még az alapkő-letételre sem került sor.

Az év végén (még) így nézett ki a víztisztító építésének a helye (Fotó: Kecskés István)

Az év végén (még) így nézett ki a víztisztító építésének a helye (Fotó: Kecskés István)

Aztán október 21-én az alapkő-letétellel ünnepélyesen megkezdődött a nagybecskereki víztisztító berendezés építése, amit az olasz Zilio Csoportosulásra bízott az önkormányzat. A szentmihályi úton levő telken azonban azóta sem látni munkagépet. A gödörbe dobott néhány lapát betonon kívül semmi sincs a várostól kapott telken. Pedig az illetékesek mást ígértek.
Miután egyértelművé vált, hogy a polgároknak tett ígéretből nem lesz semmi, Goran Tajdić, a Városi Vízművek igazgatója a napokban egy újabb határidőt adott. Szavai szerint a munkálatok január közepén kezdődnek és áprilisig tartanak. Ezt követi majd a próbaüzemeltetés, úgyhogy az igazgató szavai szerint a nagybecskerekiek leghamarabb 2016 júniusa után reménykedhetnek az egészséges csapvízben. Ez azt is jelenti, hogy a nagybecskereki vízprobléma még egy választásoknak a témája lesz.
Az illetékesek szerint az olaszok megerősítették, hogy a vállalt feladatot elvégzik, és nem kell számítani kellemetlen meglepetésre. Ugyanakkor a nagybecskerekiek számára kellő garanciát biztosít az, hogy a beruházás pénzelését maga a kivitelező vállalta, reá hárul a kockázat is. Az olaszok ugyanis nem vízgyárat építenek, hanem azt vállalták, hogy a saját víztisztító berendezésükkel egészséges (arzénmentes) csapvizet biztosítanak. A kész berendezést majd Olaszországból szállítják Nagybecskerekre. Persze a beruházónak is megvan a számítása, mert 6,5 millió eurós befektetésből a következő húsz év alatt negyvenmilliós jövedelemre számít.