2024. április 25., csütörtök

Mavrák Béla fellépése Nagybecskereken

A Nagybecskereki Filharmonikus Zenekarral és Aleksandar Dujin együttesével szerepelt az újévi hangversenyen

Felejthetetlen élményben volt része hétfőn este a nagybecskereki és a környékbeli zenerajongóknak: a népszínházban – telt ház mellett – a Nagybecskereki Filharmonikusok Zenekarával és Aleksandar Dujin együttesével lépett közönség elé Mavrák Béla operaénekes. Az est első részében operarészleteket, a másodikban pedig örökzöld melódiákat hallhatott a közönség.

Rég nem látott, mondhatnánk úgy is, hogy rég óta várt zenei esemény volt az újévi hangverseny. Egyrészt azért, mert az est házigazdája a hatvan év után újjáalakult Filharmonikus Zenekar volt. Másrészt pedig, mert Mavrák Béla, innen elszármazott világhírű operaénekesnek eddig nem sok alkalma volt arra, hogy a „saját” közönsége előtt lépjen fel.

Mavrák Béla Ausztriában született. Gyerekkorát Nagybecskereken és Szentmihályon töltötte. Kölnben él. Tíz évig operaénekesként, az elmúlt 12 évben pedig André Rieu, a „valcerek királya” szólistájaként járja a nagyvilágot. Rendszerint nagyszámú, 20–30 ezres közönség előtt lép fel. Emellett szóló karrierjét építi, újabban mesterkurzusokat is tart.

A hangversenyen talán a legbüszkébbek a szentmihályiak voltak. Mint ahogy a helybeli Szabó György mondja, falubelijüket a világ sok táján ismerik, Kölnben pedig, ahol most él, a város száz díszpolgára közt van. Bibu Marna Otília is kifejezte örömét, hogy immár nemcsak a tévé képernyőjén, hanem élőben is láthatták falubelijüket.

Hatvan év után újra van Nagybecskereken filharmonikus zenekar, amely 1890-ben alakult meg és 1956-ig létezett. Évente négy hangversenyük volt, ami a mai viszonylatban elismerést érdemel. Ahogy Roman Bugar, a zenekar igazgatója mondja, csak egy kis anyagi háttér kellett ahhoz, hogy azok, akik elmentek Nagybecskerekről, visszatérjenek, hogy biztosítsanak nekik karmestert, helyiséget, szólistát. A koncerttel egyben megünnepelték újraindulásuknak első évfordulóját.
Predrag Gosta, a Nagybecskereki Filharmonikusok Zenekarának karmestere is kifejezte elégedettségét, hogy Mavrák Béla személyében egy kiváló szólistával léphettek fel.

Mavrák Béla pedig a néhány napos szünet után folytatja a fellépéseket a világ színpadjain. Mint mondja, a hagyományos színhelyek (Európa, Amerika) mellett vannak ázsiai fellépéseik, sőt új helyszínek is. Tavaly például először volt Peruban koncertjük, és óriási érdeklődés mellett léptek fel, ugyancsak először Bukarestben is. Ottjártakor Mavrák Béla, élve az alkalommal, megtekintette az inkák ősi birodalmának emlékeit és felfedezte Erdély szépségeit is.
André Rieu világhírű zenei együttesének ő az egyetlen magyar tagja. Mint vallja, magyarnak lenni nem melldöngetés dolga. Mindenkinek a maga teljesítményével kell hozzájárulnia nemzete dicsőségéhez.
– Itt, a Délvidéken, Vajdaságban nőttem fel, ahol otthon érzem magam. Annak ellenére, hogy már 25 éve Kölnben élek, és már régóta német állampolgár vagyok, hogy Olaszországban is több évet töltöttem, hogy járom a világot és keveset vagyok itthon, mindenkinek valamely nemzethez kell tartoznia. Én magyarnak vallom magamat, mondja az operaénekes.

Mavrák Bélának az idén több környező színhelyen: Budapesten, Bukarestben és Pozsonyban is lesz fellépése.