2024. március 28., csütörtök

Nemzetközi toplistán szerepel a Buda Folk Band

A Fonó gondozásában megjelent Saját gyűjtés című új lemezük igen erős nemzetközi mezőnyben felkerült a világ legrangosabb világzenei toplistájának, a World Music Chartsnak (WMCE) legjobb albumai közé a 13. helyen.

A Buda Folk Band tagjai gyerekkoruk óta foglalkoznak a magyar nyelvterület zenei hagyományával. Ebben nincs semmi meglepő, hiszen a szülők között találjuk például a korai Muzsikás meghatározó tagjait is. Ha úgy tetszik, egy revival zenészdinasztia születésének lehetünk tanúi, talán az egykori hagyományozódás gyakorlatának 21. századi parafrázisaként. Számukra természetes az autentikus népzene jelenléte a városi kultúrában. Olyannyira, hogy más zenei műfajok hatása alól sem vonják ki magukat. E hatások a Kárpát-medencében megtalálható népi hangszerek sajátos hangszerelésével kiegészülve adják a zenekar egyéni hangját – írja róluk a Zeneakadémia.

,,A népzene természete magában hordozza az állandó változást és az egyéni önkifejezést. Mi, magyarok az első hangrögzítő eszközök megjelenésétől kezdve élen járunk saját népzenei hagyományunk gyűjtésében. Ahhoz, hogy jobban tudjunk tájékozódni benne, elengedhetetlen a még élő paraszti közösségek megismerése. Amikor az eredeti, falun játszott népzene hangfelvételek, gyűjtések formájában városi környezetbe kerül, megteremti saját maga fennmaradását, és új zenei gondolatokat ébreszt. Ezen a lemezen is ilyen dalokat, a paraszti kultúra emlékeiből a magunk stílusában értelmezett saját gyűjtésünket szeretnénk megosztani” – áll a lemezborítón.

A WMCE tagjai rádiós világzenei szakemberek, akik egymástól függetlenül választják ki az európai kiadók által a közelmúltban publikált több száz album közül azokat, amelyek szerintük az adott hónap legjobb lemezei. Az elmúlt években sikerrel szerepel ezen a listán például Lajkó Félix Mező című lemeze, a Buda Folk Band Magyar világi népzene című albuma, Herczku Ágnes Bandázom című lemeze (Fonó) és más kiadóktól a Söndörgő és a Romengo lemezei.