2024. április 25., csütörtök

Két palesztin késelőt agyonlőttek Ciszjordániában

Az izraeli biztonsági erők agyonlőttek két palesztint és megsebesítettek egy harmadikat csütörtökön Ciszjordániában, miután az illetők késekkel támadtak katonákra - közölte az izraeli hadsereg.

A három támadó a beszámolók szerint a Jeruzsálem közelében található Gus Ecion nevű ciszjordániai zsidó telepes közösség körzetében rontott késekkel a katonákra; a körzetben az utóbbi időben számos hasonló késes merénylet történt. A biztonsági erők tüzet nyitottak a támadókra, kettejüket agyonlőtték, egyiküket megsebesítették. A sebesültet kórházban kezelik.

Egyes palesztin források arról számoltak be, hogy a harmadik támadó is életét vesztette, de ezt az izraeli hadsereg cáfolta.

Izraelben és a palesztin területeken három és fél hónapja szinte napi rendszerességgel ismétlődnek a merényletek, valamint az összetűzések az izraeli rendfenntartókkal.

Október elseje óta 134 palesztin vesztette életét általában az izraeli biztonságiakkal történő összecsapásokban, illetve közülük 93-an merényletek elkövetése közben. Az erőszakhullámban a másik oldalon eddig 21 izraeli, egy amerikai turista és egy eritreai menekült halt meg.

A támadások kiváltó oka az a palesztin hivatalos és közösségi médiában megjelent feltételezés volt, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a látogatási rendet Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén. Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.